Prijetnje sankcijama

Indonezija bi mogla odustati od kupovine ruskih borbenih aviona zbog protivljenja SAD-a

U tom slučaju, piše Janes, Indonezija bi kupila američke F-16 Viper borbene avione
Suhoj Su-35S
 Profimedia, TASS

Plan indonezijskih vlasti da od Rusije kupi borbene avione Suhoj Su-35S mogao bi propasti zbog posljedica koje bi najveća muslimanska država mogla snositi od strane SAD-a, piše ugledni portal za vojna pitanja IHS Janes.

Tu je informaciju prije nekoliko dana novinarima Janes-a potvrdio visoki dužnosnik Zračnih snaga Indonezije Novyan Samyoga. Prema njegovim riječima, u slučaju da Amerikanci predlože "teško podnošljive" sankcije Indoneziji zbog kupnje ruskih zrakoplova, njegova će država biti prisiljena kupiti "borbeni avion neke zapadne države".

U tom slučaju, piše Janes, Indonezija bi kupila američke F-16 Viper borbene avione, dakle borbene zrakoplove 4++ generacije koje proizvodi Lockheed Martin, a čiju su kupnju već ugovorili Bahrein i Slovačka (Slovaci će za 14 aviona, plus obuku i naoružanje, platiti 1,87 milijardi dolara).

Jakarta je ranije ove godine postigla dogovor s Moskvom o kupnji 11 višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-35S, trenutno najmodernijima koje Rusija proizvodi (također 4++ generacije), a za koje bi Indonezija ukupno platila 1,14 milijardi dolara. Plaćanje ne bi bilo samo u novcu, nego i proizvodima poput kave, palminog ulja i čaja, koje Indonezija, inače četvrta najmnogoljudnija država na svijetu (ima 261 milijun stanovnika) izvozi u velikim količinama.

No, ako zaista kupe Su-35S, Indonežanima prijete sankcije pod američkim aktom CAATSA, a kojim se propisuju restrikcije u trgovini s državama koje kupuju oružje i vojnu tehnologiju od Rusije. Stoga Samyoga tvrdi da Jakarta neće imati drugog izbora nego poništiti već potpisani ugovor s Rusima kako bi spriječili nastupanje strogih američkih sankcija.

Naime, Indonezija je zbog kršenja ljudskih prava u Istočnom Timoru (tako je barem objašnjeno) već bila metom sankcija od strane SAD-a od sredine 90-ih godina pa sve do 2005.. To su Zračne snage Indonezije dosta teško podnijele budući da nisu mogle kupiti američke avione (Borbeni F-16 i transportni C-130 Hercules) koje su tada željeli.

- Moramo imati flotu koja je kombinacija aviona s istoka i zapada. Politika je nesiguran posao i moramo dobro balansirati između dva pola, čemu su nas naučile i prijašnje sankcije - zaključio je Samyoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:25