PRVA PROCJENA

Inflacija u Hrvatskoj usporava treći mjesec zaredom: U veljači su cijene porasle 11,9% u odnosu na lani

DZS navodi kako su hrana, piće i duhan poskupili 15 posto u proteklih godinu dana

Ilustrativna fotografija

 Tom Dubravec/Cropix

U veljači su potrošačke cijene porasle 11,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok su na mjesečnoj razini uvećane za 0,2 posto, pokazuje prva procjena DZS-a. To je treći mjesec zaredom kako inflacija u Hrvatskoj usporava, nakon što je u siječnju rasla po godišnjoj stopi od 12,7 posto, a u prosincu 13,1 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama, DZS navodi kako su hrana, piće i duhan poskupili 15 posto u proteklih godinu dana (u siječnju 15,4 posto), energija 13,4 posto (u siječnju 13,8 posto), industrijski neprehrambeni proizvodi skuplji su 10,3 posto, a usluge 8,9 posto.

Na mjesečnoj razini, pak, energija je skuplja 0,8 posto, a usluge 0,1 posto, dok su industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te cijene hrane, pića i duhana u prosjeku ostale na istoj razini. Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u veljači bit će objavljeni 17. ožujka 2023.

Podaci Eurostata pokazuju da godišnja inflacija u europodručju također nastavlja trend popuštanja. U veljači bi mogla iznositi 8,5 posto, nakon što se u siječnju spustila na 8,6 posto.

Pritom je u pojedinim zemljama, primjerice Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, stopa inflacije u veljači neznatno viša nego u mjesecu ranije, ali je osjetnije popustila u baltičkim zemljama. Najviše poskupljenje u eurozoni u proteklom mjesecu, navodi Eurostat, imat će hrana, alkohol i duhan,15 posto, u usporedbi s 14,1 posto u siječnju, te energija, 13,7 posto (u siječnju 18,9 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:39