TVORNICA U IŠČEKIVANJU

Informacije već kolaju: Švedski kralj parketa pripremio 7,2 milijuna eura i radnike upoznao s budućim namjerama

Priprema se istiskivanje u požeškoj tvrtki

Darko Pervan

 /Cropix

Tvrtka Valinge Croatia u sastavu Grupe Pervanovo švedsko-hrvatskog poduzetnika Darka Pervana izvijestila je male dioničare požeškog Spin Valisa da je nakon preuzimanja većinskog paketa dionica u toj tvrtki spremna otkupiti njihove dionice po cijeni od 644 eura za jednu.

"Pripremamo ponudu za otkup svih preostalih dionica Spin Valisa, a vrijeme i način davanja ponude ovisi o vremenu prikupljanja dostatnih novčanih sredstava za provedbu otkupa dionica", navodi se u obavijesti direktora tvrtke Valinge Croatia Stjepana Vojinića dioničarima Spin Valisa. Ponuđena cijena od 644 eura za dionicu, upozorava Vojinić, istovjetna je cijeni dionice po kojoj je Valinge Croatia kupio većinski paket Spin Valisa.

- Upravu i male dioničare Spin Valisa izvještavamo ovim putem o našim budućim namjerama u pogledu stjecanja preostalih dionica tvrtke potaknuti različitim informacijama koje trenutno kolaju među dioničarima i kako bi svi dioničari imali istu razinu informiranosti o našim namjerama - navodi Vojinić.

Nakon preuzimanja Spin Valisa u studenom prošle godine Grupa Pervanovo vlasnik je 83 posto dioničkog kapitala požeškog proizvođača namještaja. Ako vlasnici svih preostalih dionica Spin Valisa, a riječ je ili o pojedincima ili o njihovim skrbničkim računima, pristanu na ponudu većinskog vlasnika, Pervanovo će za otkup morati isplatiti oko 7,2 milijuna eura. Gledajući nominalni iznos dionice Spin Valisa od 58 eura za dionicu, Pervanova ponuda nudi malim dioničarima lijepu zaradu - od 586 eura po dionici. Primijenjeno na paket manjinskog dioničara s 300 dionica, razlika između nominale i Pervanove ponude iznosi 175.000 eura.

image
Vedran Peteh/Cropix

Požeški proizvođač namještaja u proteklih pet godina redovito ostvaruje dobit u poslovanju zadržavajući je u najvećem obimu u kapitalu tvrtke. Među ostalim, dobit tvrtke za 2021. od 5,5 milijuna kuna zadržana je u bilanci tvrtke. Iznimka od pravila je odluka sa skupštine Spin Valisa iz lipnja prošle godine da se dioničarima isplati dividenda od 44 kune po dionici iz dijela ostvarene dobiti između 2001. i 2004.

Preuzimanje Spin Valisa peta je akvizicija Darka Pervana na našem tržištu. Prethodno su u sastav Pervanovo Grupe ušli vinkovačka Spačva, Tehno drvo s pogonima u Ogulinu i Bjelovaru i tvornica furnira iz Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prilikom preuzimanja Spin Valisa iz Grupe Pervanovo su objavili da u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno 2300 radnika te ostvaruju godišnji prihod od prodaje od 170 milijuna eura.

Uz Grupu Pervanovo u Hrvatskoj, u sastavu švedske Pervanovo Invest AB Grupe sa sjedištem u Vikenu je i tamošnja industrija parketa Bjelin. Ukupan godišnji prihod Pervanovo Investa je 2,6 milijardi eura. Sredinom prošle godine najavili su povećanje investicija nakon novonastale situacije na europskom i svjetskom tržištu parketa i drvenih podova izazvane ratom u Ukrajini. Iz Ukrajine i Rusije, prema objavi Pervanovo Investa, podmirivalo se oko 25 posto europske potražnje za hrastovim letvicama, parketima i drvenim podovima, a zbog rata je došlo do nestašice te otkazivanja isporuka i narudžbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:03