VELIKO PREUZIMANJE

Investitor Darko Pervan kupuje Spačvu, u Hrvatskoj namjerava uložiti 200 milijuna eura

Osim snage brenda i tradicije, velika vrijednost tvrtke i njezin ugovor s Hrvatskim šumama
Prodajni salon drvne industrije Spačva
 Vlado Kos/Cropix

Quaestus Private Equity prodao je 75,8 dionica Spačve švedsko-hrvatskom investitoru Darku Pervanu i njegovoj hrvatskoj tvrtki Pervanovo.

Donedavno je kao najozbiljniji investitor u Spačvu figurirao poljski proizvođač podnih obloga Barlinek. No, nakon što je on odustao, u igru je ušla tvrtka Pervanovo. Predstavnici fonda Quaestus Private Equity Kapital II bili su prije otprilike godinu dana u Švedskoj i razgovarali s Darkom Pervanom, kojega se u sektoru drvne industrije smatra jednim od najpoželjnijih investitora, ali se Pervan čitavo vrijeme držao rezervirano.

Izazovan trenutak

Sada se vidi da je to bio odličan strateški potez, a lavovski posao oko preuzimanja odradio je Stjepan Vojnić.

- Proces pronalaska strateškog investitora počeo je u rujnu 2020. godine, u vrlo izazovnom trenutku s obzirom na epidemiološku situaciju. Tijekom procesa vođeni su razgovori s najvećim i najuglednijim europskim drvnim industrijama i nekolicinom investicijskih fondova. Cjelokupna drvna industrija je nakon prošlog ljeta poslovala vrlo uspješno i s iznenađujuće dobrim rezultatima, ali neizvjesnost i ograničenja u normalnom poslovanju te putovanjima znatno su otežali provedbu procesa koji je u cijelosti vodio Quaestus. U drugom koraku procesa zainteresirani su investitori proveli dubinsko snimanje kompanije. Korporativno upravljanje i transparentno poslovanje bili su u fokusu Quaestusa i Spačve od prvog dana preuzimanja te je dubinsko snimanje predstavljalo samo formalnu potvrdu dobre dugogodišnje prakse. Transakcija je finalizirana tijekom svibnja te slijedi tranzicijski period do održavanja skupštine. Zadovoljni smo ishodom jer su postignuti zadovoljavajući uvjeti za naše investitore, ali je i osigurana dugoročna budućnost Spačve. Tako su ispunjena oba cilja fondova za gospodarsku suradnju. Spačva je u iznimno dobroj financijskoj situaciju s potpuno posloženim poslovnim procesima, a Darko Pervan i tvrtke u Bjelin grupi raspolažu svim potrebnim resursima, znanjem i vizijom da Spačvu iz domaćeg pretvore u europskog lidera drvne industrije - istaknuo je Mario Popić iz Quaestus Private Equityja.

image
Mario Popić

Quaestus je Spačvu preuzeo tijekom 2013. godine, nakon što je bila zapala u tešku krizu.

Investicija od 200 milijuna eura

Stjepan Vojnić, direktor tvrtki Pervanovo i Bjelin, nedavno nam je iznio podatak da u ovom ciklusu tvrtke Darka Pervana u Hrvatskoj namjeravaju investirati 200 milijuna eura. Bjelin, druga Pervanova tvrtka koja posluje u Hrvatskoj upravlja pogonima za proizvodnju podnih obloga u Bjelovaru i Ogulinu, a otprije dvije i pol godine vlasnik je tvrtke Furnir iz Otoka.

Osim snage brenda i tradicije, velika vrijednost tvrtke i njezin ugovor s Hrvatskim šumama. Ugovorena je kvota od 45 tisuća prostornih metara hrasta godišnje na rok od deset godina.

Spačvin geostrateški položaj vrijedan je i zbog činjenice da područje Vinkovaca još ima dovoljan broj zainteresiranih radnika osposobljenih za rad u drvnoj industriji.

U prvom kvartalu 2021. Spačva je imala 65 milijuna kuna prihoda te 3,4 milijuna kuna dobiti, a zalihe su joj na 31. ožujka vrijedile 81 milijun kuna.

Strategija uspjeha fokusirana je na finalizaciju i izvoz

Quaestus je u Spačvu preuzeo tijekom 2013. - Nakon dugotrajne krize Spačva je bila pred zatvaranjem i gašenjem.

Dokapitalizacija od Quaestusa i HPB-a omogućila je postizanje predstečajne nagodbe te provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja. Tijekom tih osam godina broj radnih mjesta povećan je sa 570 na 850, a prihodi su narasli sa 105 milijuna na gotovo 250 milijuna kuna - kaže Mario Popić iz Quaestusa.

Prema njegovim riječima, ključni faktori za uspjeh Spačve bili su jasna strategija fokusirana na finalizaciju, proizvode visoke dodane vrijednosti i izvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:23