Telekomunikacije

IoT igrač iz Singapura preuzeo najveći telekomunikacijski startup na svijetu

U partneru Sigfoxa, tvrtki IoT Net Adria, koja je izgradila nacionalnu IoT mrežu unas kažu da novi vlasnik ima bogato iskustvo

Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adria

 Iot Net Adria

Singapurski UnaBiz preuzeo najvećeg svjetskog IoT operatera i ujedno najveći telekomunikacijski startup na svijetu, francuski Sigfox. Francuski jednorog, koji je izgradila globalnu mrežu za komunikaciju između strojeva, takozvanu IoT mrežu, te čije usluge u Hrvatskoj koriste tisuće kućanstava kao i neke od najvećih kompanija, zatražio je početkom ove godine zaštitu od vjerovnika.

Singapurci, koje značajno podržava kapital investicijskih društava iz Japana, odmah su se ponudili kao partneri i rješenje za okončanje postupka predstečajne nagodbe. Trgovački sud u francuskom gradu Toulouseu sad je to i službeno potvrdio.

U Hrvatskoj je partner Sigfoxa tvrtka IoT Net Adria i ona je na Sigfoxovoj tehnologiji izgradila prvu neovisnu, nacionalnu IoT mrežu.

Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adria kaže da je ovakav rasplet situacije bio očekivan jer je interes za preuzimanje francuskog jednoroga bio velik. Htjelo ga je preuzeti čak devet igrača.

- Vlasnička promjena u Sigfoxu u nijednom trenutku nije utjecala na uslugu, a ova odluka u Francuskoj samo znači da Sigfox ima novog vlasnika i nastavlja s radom, kao i dosad - kaže Režek.

Dodaje da očekuje da će novi vlasnik ubrzati razvoj i primjenu IoT tehnologije. Navodi da je UnaBiz vrlo ozbiljan igrač i dobrodošao novi vlasnik Sigfoxa.

UnaBiz je jedna od prvih IoT tvrtki u Aziji. Od 2016. ima licencije za IoT mreže u Singapuru i na Tajvanu, a dosad se proširila i na Japan, Francusku i Nizozemsku. Tvrtka je implementirala više od 1,4 milijuna senzora u 28 zemalja, a posebno je aktivna sa svojim Smart Cities rješenjima. Tvrtka UnaBiz je ujedno i profitabilan operater, što Sigfox nije uspio postati.

Režek kaže da je važno što je novi vlasnik Sigfoxa profitabilan i jedan od osnivača UN-ove organizacije za 0G.

- To ih čini detaljno upućenim u globalnu IoT situaciju, tehnologije i potrebe korisnika i operatera - kaže Režek.

Sigfox je u desetak godina svojim signalom pokrio 75 država. Preko njegove mreže, globalno, više od 20 milijuna uređaja svakodnevno razmjeni 80 milijuna poruka, a neki od njegovih globalno najpoznatijih korisnika su Louis Vuitton, DHL, PSA, Michelin, Securitas, Total i Airbus.

- Zadovoljni smo s razvojem situacije, jer je kontinuitet poslovanja glavni prioritet za novi menadžerski tim te će tijekom sljedećih nekoliko tjedana imenovani administratori, uprava Sigfoxa i predstavnici zaposlenika raditi zajedno s UnaBizom kako bi osigurali nesmetan prijelaz vlasništva na postojeće komercijalne aktivnosti Sigfoxa. UnaBiz će nakon primopredaje napraviti financijske i operativne procjene kako bi zaštitio imovinu, ključne mreže i pozadinske sustave te tako adresirao sve probleme korisnika i klijenata - zaključuje Režek te dodaje da će Sigfox ostati neovisna i autonomna tvrtka sa sjedištem u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:08