PRESTIŽNO NATJECANJE

Istarski gradovi s više mjesta u vrtićima privlače mlade obitelji

Labin brani naslov najboljeg srednjeg grada u obrazovanju i demografiji, a Rovinj je novi izazivač u toj atraktivnoj kategoriji izbora
 Goran Sebelic/Cropix

U završnicu izbora najboljeg srednjeg grada u kategoriji obrazovanja i demografske politike u okviru izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos ušli su prošlogodišnji pobjednik Labin, Poreč, Rovinj, Crikvenica i Križevci.

Labin je, ističu u njegovoj gradskoj upravi, u posljednje tri godine u predškolske objekte u gradu uložio više od četiri milijuna kuna. Posljednje u nizu spomenutih infrastrukturnih investicija odnose se na obnovu igrališta u naselju Kature u iznosu od 300.000 kuna te 200.000 kuna vrijedno ulaganje putem LAG-a Istočna Istra za projekt rekonstrukcije i opremanja dječjeg igrališta Vinež. Logopedi i defektolozi Istodobno s ulaganjima u infrastrukturu, prošlogodišnji pobjednik ovog izbora ulaže i u osoblje predškolskog odgoja.

- Proračunsko financiranje rada logopeda i defektologa u odgojnim i obrazovnim ustanovama grada iznosi 130.000 kuna godišnje, a tu je i sufinanciranje 14 pomoćnika u nastavi za djecu osnovnoškolske dobi s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju - navode u labinskoj gradskoj upravi.

Naslov najboljeg u ovoj konkurenciji

Crikvenica će, među ostalim, pokušati odnijeti i naglašenom pronatalitetnom proračunskom politikom i setom stipendija za učenike i studente koji se ističu izvrsnošću.

- Poseban naglasak u provođenju pronatalitetne politike postavljamo na pružanje različitih oblika pomoći i podrške roditeljima prilikom rođenja trećega i svakog idućeg djeteta koje živi s njima u zajedničkome kućanstvu - ističu crikveničkoj gradskoj upravi te dodaju da se novčana pomoć za novorođene kreće od 3000 do 30.000 kuna.

Poreč se kao najbolji srednji grad u vođenju obrazovne i demografske politike preporučuje i pozitivnim prirodnim prirastom te rastom broja vrtićke i školske djece u gradu. U tom istarskom gradu samo u jednoj godini broj upisane djece u vrtićima veći je za njih 50, a u osnovnim je školama više od 1300 školaraca, kojih je prije samo nekoliko godina, napominju u porečkoj gradskoj upravi, bilo 1100.

- Grad Poreč svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna. Visina stipendija varira od 600 do 1200 kuna za učenike, odnosno od 800 do 1600 kuna za studente - ističu u porečkoj gradskoj upravi. U nastojanju da nadmaši konkurenciju u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, aduti Križevaca su, među ostalim, nagrađivanje učenika i njihovih mentora za uspjehe na državnim školskim natjecanjima te ulaganja u energetsku obnovu škola i vrtića.

- Osigurano je nagrađivanje učenika osnovnih škola koji su na kraju svake školske godine ostvarili uspjeh 5,0 i učenika srednjih škola koji su na kraju svake školske godine ostvarili uspjeh od najmanje 4,8. Iz gradskog proračuna osigurano je po 500 kuna za učenike osnovnih i četverogodišnjih srednjih škola te 300 kuna za one koji su završili trogodišnje programe - ističu križevačkoj gradskoj upravi.

Plasman

Rovinj će, nakon Umaga i Labina, pokušati postati treći istarski grad koji je ostvario pobjedu u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova pokazateljima uspješne obrazovne i demografske politike kao što su plasman među pet najboljih gradova srednje veličine prema kriterijima visine iznosa stipendija i školarina te omjera broja odgojitelja i djece u vrtićima. - S izdvajanjem iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 30 posto proračuna, unutar smo 15 najbolje rangiranih srednjih gradova u zemlji - navode u porečkoj gradskoj upravi. Hoće li naslov najboljeg srednjeg grada u ovoj kategoriji ostati u Istri ili će se prvi put preseliti izvan nje, znat će se krajem ovog mjeseca, kada će biti proglašeni pobjednici u svim konkurencijama izbora najboljih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:38