PRESTIŽNO NATJECANJE

Istrani i Kastav pokušat će svrgnuti Svetu Nedelju s trona

Sveta Nedelja ide po treći naslov u kategoriji najboljeg srednjeg grada u gospodarstvu, ove godine izazivači su iz Istre i Kvarnera, među kojima su Rovinj i Umag gradovi bez zaduženja
grad Poreč

Nakon što je prošle godine obranila naslov najboljeg srednjeg grada u gospodarstvu u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, Sveta Nedelja ušla je u završnicu i ovogodišnjeg izbora zajedno s Umagom, Kastavom, Rovinjom i Porečom.

U pokušaju da treći put zaredom postane najbolji srednji grad u gospodarstvu, Sveta Nedelja priložila je svojoj kandidaturi, među ostalim, odluku o ukidanju seta fiskalnih i parafiskalnih nameta u gradu. Riječ je, među ostalim, o ukidanju prireza, naknadi za taksi dozvole i komunalnih naknada za hotele, apartmane i kampove.

Kreativne industrije

- Ukinuli smo i komunalni doprinos za proizvodnju, kreativne industrije poput IT sektora, marketinga i dizajna, kao i komunalni doprinos za stanogradnju za gradnju tri ili više stanova. Sufinanciramo kamatu na poduzetničke kredite za investicije do ukupno šest posto - navode u upravi ovog grada u Zagrebačkoj županiji. U sklopu saniranja posljedica koronavirusa na poslovanje poduzetnika, Sveta Nedelja je, među ostalim, ukinula naplatu javnih površina i najma javnih prostora na tri mjeseca.

Poreč svoju kandidaturu za najbolji srednji grad temelji na iznimnim postignućima gradskih poduzetnika i snažnim infrastrukturnim investicijama koje su poduzete u Poreštini posljednjih godina.

- Nešto više od 1400 porečkih poduzetnika, u razdoblju do krize uzrokovane koronavirusom, zapošljavalo je gotovo 11 tisuća ljudi, odnosno, svaku šestu osobu u Istri. Neto dobit poduzetnika iz Poreča lani je druga po veličini u zemlji, odmah iza poduzetnika iz Zagreba - navode u porečkoj gradskoj upravi. Kada su u pitanju infrastrukturne investicije u Poreštini, izdvajaju se, po veličini ulaganja i strateškoj važnosti, pročistač otpadnih voda vrijedan pola milijarde kuna i projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina Červar Porat-Bašarinka. Poreč je i grad bez prireza i grad ženskog poduzetništva.

Umag je u prilog borbi za naslov najboljeg srednjeg grada u ovoj konkurenciji organizatorima izbora naveo, među ostalim, ulaganje 15 milijuna kuna u gradsku poduzetničku zonu Ungariju te dovršeni projekt plinofikacije grada, čime su osigurali jeftinije ulazne troškove za gospodarstvenike.

- Poduzetnici u Umagu ostvaruju pravo na povlaštene kupoprodajne cijene nekretnina od deset eura po kvadratu u poduzetničkoj zoni. Gospodarstvenicima nudimo potpore i subvencije u svrhu razvoja - ističu u umaškoj gradskoj upravi.

Aduti Kastva u Primorskoj-goranskoj županiji za pobjedu u konkurenciji srednjih gradova u gospodarstvu su, među ostalim, osigurani kreditni potencijal od šest milijuna kuna za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite uz pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te bespovratne potpore za poduzetnike početnike u gradu s ukupnim fondom od 100 tisuća kuna.

Nove hale

- Među najboljim smo srednjim gradovima po novome zapošljavanju, zahvaljujući novim investicijama, poput početka rada novog trgovačkog centra Plodine u Kastvu gdje je otvoreno 45 novih radnih mjesta, i gradnje četiri nove hale u Radnoj zoni Žegoti, i dalje očekujemo ovako dobre pokazatelje novog zapošljavanja - poručuju iz gradske uprave Kastva.

Rovinj će pokušati smijeniti Svetu Nedelju na tronu najboljeg srednjeg grada u gospodarstvu pokazateljima kao što su izostanak bilo kakve zaduženosti grada posljednjih godina, omjerom 50 obrtnika na 1000 stanovnika i prosječnim dohotkom po stanovniku od 39,4 tisuće kuna. Hoće li Sveta Nedelja zadržati naslov najboljeg, ili će naslov ipak otići u Istru ili na Kvarner, bit će poznato krajem mjeseca kada će biti proglašeni najbolji gradovi u svim kategorijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01