Niz kritika

Ivica Džeba: 'Je li sada konačno jasno tko nameće građanima razdjelnike topline?'

'To je evidentan primjer nedopustivog pogodovanja EIHP toplinarskom lobiju', tvrdi Džeba
Ilustracija
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) na čelu s Tomislavom Ćorićem davno je najavilo da će se raditi novi Zakon o tržištu toplinske energije (ZTTE), a kasnije da će biti napravljene samo izmjene i dopune tog zakona.

Iako su svi obećani rokovi prošli, od najavljenih izmjena i dopuna nema niti traga, a mjerodavni odbijaju reći bilo što vezano uz te izmjene osim za brojne građane najinteresantniji podatak da se od razdjelnika topline ne odustaje unatoč dokazanoj ekonomskoj neisplativosti istih. Isto tako, ne zna se tko su autori još uvijek važećeg ZTTE, kao i novih izmjena i dopuna, osim da na izmjenama rade uz djelatnike MZOE i stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP).Te i druge opaske vezane uz tržište toplinarstva iznosi Ivica Džeba, profesor na zagrebačkom Građevinskom fakultetu, koji pritom uočava da se prvi puta sada iz ministrovih izjava moglo jasno i nedvosmisleno doznati da je EIHP uključen u izradu najnovijih izmjena i dopuna ZZZE-a, što se u kuloarima pričalo i ranije.

Analiza Zelene knjige

U međuvremenu je objavljen i nacrt Analize i podloga za energetsku strategiju Republike Hrvatske – Zelena knjiga – koju izradili stručnjaci EIHP-a, a iz dijela koji se odnosi na toplinarstvo Džeba izdvaja nekoliko zanimljivosti.

- EIHP navodi da se u periodu do 2020. očekuje da će se u svim sustavima uvesti individualno mjerenje kod krajnjih potrošača. Dakle, potpuno negira i nigdje u ovom materijalu ne navodi da je studija Ekonomskog instituta pokazala da ugradnja razdjelnika nije isplativa, a mjerila tj. kalorimetri još i manje. Ne navode niti odredbu EU Direktive prema kojoj nije potrebno ugrađivati individualna mjerila ili razdjelnike ako se pokaže da su troškovno ne isplativi. Ne smije se zaboraviti da je studiju od Ekonomskog instituta naručilo upravo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u čijem resoru je i usvajanje energetske strategije Republike Hrvatske – napominje Džeba.

Nasuprot tome, nastavlja, navode da se do 2020. očekuje uvođenje individualnog mjerenja, a to podrazumijeva kalorimetre jer su jedino kalorimetri mjerila.

- Iz ovog je gotovo evidentno jasno da je EIHP bio autor uvođenja obaveze ugradnje razdjelnika bez ikakve prethodne studije, ali i sada bez dodatnih argumenata nameće takvu odluku. Ako to radi EIHP samostalno tada se postavlja pitanje njihove neovisnosti, nepristranosti i sveobuhvatnosti njihovog djelovanja. Očito ovim primjerom pokazuju da to nisu. I ovo nije prvi takav slučaj kad je EIHP u pitanju. Ako to rade po nečijoj naredbi, postavlja se pitanje po čijoj? I kakav je to onda institut ako radi materijale prema unaprijed postavljenim okvirima? Što je zapravo onda jedan takav institut? Produžena ruka MZOE, toplinarskog lobija ili nekog trećeg? - oštar je Džeba.

Pogodovanje toplinarskom lobiju

Također, napominje da se u Zelenoj knjizi navodi još jedan sporna stvar. Tiče se odnosa kupca toplinske energije i krajnjih kupaca, koji se uređuje ugovorom o potrošnji toplinske energije, te odnos kupca toplinske energije i upravitelja zgrade/građevine, koji se uređuje ugovorom kojim se određuje izdavanje računa i naplata zajedničkih troškova toplinske energije. Kako pojašnjava, EIHP želi da se fiksni dio računa za isporučenu toplinsku energiju plaća preko računa, koji isporučuje upravitelj zgrade.

- Taj dio računa na godišnjoj razini iznosi u Zagrebu, za one koji su priključeni na TE-TO, između 25% i 40% ovisno o tome uračunava li se u taj fiksni dio i energija za zagrijavanje tople vode ili ne. Na takav način EIHP želi povećati naplativost potraživanja toplinara, a na štetu građana koji pošteno podmiruju svoje obaveze – smatra Džeba.

Ako bi se prihvatio prijedlog EIHP, dodaje, tada bi građani morali financirati druge vlasnike stanova u svojoj zgradi koji ne žele plaćati račune, pa i račune za grijanje. Preostaje im, kaže profesor, da oni sami pokreću dugotrajne i skupe sudske sporove umjesto toplinarskih tvrtki.

- To je evidentan primjer nedopustivog pogodovanja EIHP toplinarskom lobiju. Što bi se dogodilo da istim putem krenu i oni koji izdaju račune za električnu energiju, plin itd.? Bolje je i ne govoriti što bi se dogodilo suvlasnicima zgrada koji stanuju u zgradama s mješovitom namjenom gdje tvrtke odlaze u stečaj i nikada se neće moći naplatiti najveći dio potraživanja i to opet na kraju dugotrajnih i skupih sudskih sporova. To najbolje znaju upravitelji zgrada i udruge stanara. Zato hitno treba obavijestiti sve predstavnike suvlasnika i vlasnike stanova da ne sklapaju nikakve dodatne ugovore koji bi ih obvezivali na razdvajanje računa za toplinsku energiju – smatra Džeba.

Kalorimetri i razdjelnici

Uvodi se još jedna novima, a to je uvođenje naknade za poticanje učinkovitosti grijanja, koja do sada nije postojala, a koja se odnosi na one vlasnike stanova koji ne budu ugradili razdjelnike topline ili kalorimetre. Drugim riječima, zamjena za enormne kazne koje su još uvijek važeće prema sadašnjem ZTTE (10.000 do 50.000 kuna).

- Na temelju samo ove dvije stvari, ali uzimajući u obzir i sve što je bilo vezano uz popularno nazvanu u javnosti Studiju o razdjelnicima, može se jasno zaključiti da se EIHP kompromitirao te da takav dokument ne može i ne smije biti osnova za donošenje Izmjena i dopuna ZTTE – jasan je Džeba.

Smatra i da se moraju imenovati odgovorni koji za to trebaju snositi i odgovarajuće posljedice, budući da je već davno upozoravano da Izmjene i dopune ZTTE ne mogu raditi isti oni ljudi koji su doveli hrvatske građane u ovakvu pat poziciju.

- Uostalom, što reći o onima koji su zakon iz 2013. bili nazvali Zakon o tržištu toplinske energije, kad ono ne postoji, a praktično i ne može niti postojati. U Zelenoj knjizi se želi pokazati gotovo idilična situacija u toplinarstvu nigdje ne navodeći sve kontroverze postojećeg ZTTE pa i želje dijela korisnika usluge centralnog grijanja izdvajanjem iz sustava, što je jedan dio i napravio. Između ostalog, želi se pokazati kako iz godine u godinu raste broj korisnika centralnog grijanja pa na str. 112 iz tablice se može vidjeti da je od 2012.-2016. porastao broj korisnika za gotovo 15.000 korisnika ili više od 10% ne navodeći izvor tih podataka. Međutim, iz godišnjih izvješća HERA-e, prikazani su sasvim drugi brojevi te je za navedeno razdoblje broj korisnika porastao tek oko 1.000, s time da ni danas još nije dosegnut broj korisnika iz 2009., što se namjerno ne želi istaknuti. Postavlja se pitanje tko barata lažnim podacima: EIHP da ciljano obmanjuje hrvatsku javnost ili HERA koja tada ciljano obmanjuje zastupnike u Saboru i cijeli hrvatski narod? - pita se Džeba.

Prebacivanje krivnje

Smatra da se stječe dojam da je ministar Ćorić namjerno otegao s donošenjem Izmjena i dopuna ZTTE kako bi se prije toga objavila ova analiza. Razlozi, ističe, mogu biti dvojaki:

- Prvi je činjenica da je ministar Ćorić prvi od svih dosadašnjih ministara jasno obznanio da na izmjenama i dopunama ZTTE radi i EIHP. Možda je htio skinuti stigmu s ministarstva i prebaciti svu krivnju na EIHP. Stoga je i ova analiza trebala biti lakmus papir javnosti kako će reagirati na ono što sadrži ova analiza - misli.

Drugi mogući razlog je, nastavlja Džeba, moguće traženje alibija u ovoj analizi da se sve što je u njoj navedeno može implementirati u izmjene i dopune ZTTE.

- Međutim, treba znati da je EIHP osnovan od strane Republike Hrvatske, da je praktično produžena ruka ministarstva i prema mom mišljenju nije neovisan u svojim analizama. Dapače, prema onome što se sada uvodi u pogledu razbijanja cjelovitog računa za isporučenu toplinsku energiju na dva dijela ne predstavlja ništa drugo nego, po mom mišljenju, pogodovanje toplinarskom lobiju, a na štetu hrvatskih građana. Sada ostaje samo da se vidi koja će od ovih pretpostavki zaživjeti u stvarnosti – oštar je Džeba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21