ŠKOLA BUDUĆNOSTI

Iza kulisa važnog natjecanja: ‘Fantastično je vidjeti znatiželju učenika i strast za informatikom‘

Vještine ključne za poslove budućnosti vezane su uz nove mrežne tehnologije i analitiku podataka
 Boris Mitić

Istraživanja pokazuju da će se 65 posto osnovnoškolaca baviti zanimanjima koja danas još ne postoje, a čak 94 posto poslodavaca već sada od svojih zaposlenika očekuje da steknu nove vještine tijekom rada. Vještine ključne za poslove budućnosti vezane su uz nove mrežne tehnologije, analitiku podataka i podatkovnu znanost, strojno učenje i umjetnu inteligenciju, robotiku, automatizaciju procesa, a edukacija o otvorenim kodovima, robotici, umjetnoj inteligenciji i naprednim tehnologijama počinje još u osnovnoj školi.

Radna mjesta

Mateo Črep i Borna Bejuk već danas rade poslove budućnosti. Imaju zanimljiva radna mjesta: jedan se bavi analitikom podataka, a drugi strojnim učenjem. Borna je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva u području primjene strojnog učenja u obradi prirodnog jezika.

U 2018. godini započeo je karijeru u A1 kao student na ljetnoj praksi, a sada je na poziciji senior machine learning specialista i većinu vremena bavi se istraživanjem i razvojem modela strojnog učenja za obradu raznih tekstualnih podataka unutar telekomomunikacijske industrije. Borna je i mentor u sklopu projekta Škola budućnosti, gdje učenike osnovnih i srednjih škola uči digitalnim vještinama uz primjenu umjetne inteligencije.

Mateo je svoju karijeru u A1 započeo 2018. godine u odjelu prodaje za velike poslovne korisnike, a danas je na poziciji sales development senior specialista. Većinu vremena bavi se digitalizacijom i automatizacijom poslovnih procesa u segmentu poslovnih korisnika.

Trenutno završava Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Obojica su bili mentori i članovi žirija na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike, koje se nedavno održalo u Vodicama.

- Predstavljati A1 Hrvatska na državnom natjecanju iz informatike u Vodicama bilo je predivno iskustvo. Zajedno s Mateom, kao članovi stručnog državnog povjerenstva za kategoriju natjecanja 'Razvoj softvera', podržali smo naše mlade informatičare i ocjenjivali njihove impresivne projekte. Uživao sam slušajući njihove prezentacije, a najviše mi se svidjelo što sam poslije mogao s njima razgovarati i čuti njihova razmišljanja, iskustva i planove. Divno je vidjeti njihovu znatiželju i strast za informatikom i razvojem novih inovativnih digitalnih rješenja za svakodnevne probleme - kaže Borna.

Status člana stručnog povjerenstva sa sobom nosi lijepo iskustvo, ali i veliku odgovornost. Potrebno je, objašnjava Borna, biti maksimalno objektivan i pošten.

- Trebalo je detaljno proučiti isporučenu dokumentaciju i kod koji su natjecatelji napisali kako bismo bili sigurni da smo donijeli pravednu odluku. Tijekom natjecanja slušali smo prezentacije natjecatelja, nakon toga im postavljali pitanja i međusobno diskutirali o predstavljenim projektima.

Natjecateljima smo poslije i objasnili njihove ocjene, rekli im što je bilo dobro, a što mogu do sljedeće godine poboljšati. Mnogo smo vremena proveli vijećajući kako ćemo rangirati natjecatelje i na kraju smo najboljim natjecateljima podijelili zaslužene nagrade.

Još jednom čestitam svim sudionicima na velikom trudu i izvrsnim projektima - ističe Borna zadovoljan što su Mateo i on imali priliku na natjecanju prezentirati najnovije ICT projekte razvijane unutar A1 Hrvatska, kao i zanimljive projekte iz domene strojnog učenja i obrade prirodnog jezika odjela za kognitivno računarstvo.

- Jeste li znali da je Hrvatska država koja se u ukupnom poretku na svjetskoj ljestvici u informatici nalazi među prvih pet zemalja svijeta? Samo prošle godine na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi Hrvatska je osvojila dvije zlatne, jednu srebrnu te jednu brončanu medalju - kaže Mateo.

Kao bivšem natjecatelju u kategoriji "Razvoj softvera", i njemu je bilo veliko zadovoljstvo vratiti se u svijet natjecanja te biti predstavnik A1 kao član stručnog povjerenstva u istoj kategoriji.

Diskusija

- Naši mladi informatičari i ove su godine pokazali iznimno kvalitetne projekte i planove kako ih žele razvijati u budućnosti. Nakon što smo pregledali sve projekte i donijeli tešku odluku o tome tko je najbolji od najboljih, Borna i ja prezentirali smo mladim natjecateljima i njihovim mentorima da se u A1 uz našu primarnu djelatnost telekomunikacija radi i na raznim projektima iz IT svijeta. Nakon što su proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade, kao i svake godine, najbolji informatičari na državnoj razini pozvani su na Hrvatsku informatičku olimpijadu, na kojoj se bore za mjesto za odlazak na 34. međunarodnu informatičku olimpijadu, koja se ove godine održava u Indoneziji - najavljuje Mateo Črep.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:46