Budućnost koncerna

Izglasana je nagodba o Agrokoru, za nju je bilo čak 79,28 posto vjerovnika

Na ročište su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene
Prizori s ročišta za nagodbu Agrokora
 Davor Pongračić / Goran Mehek / Hanza Media

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici sa 79,28 posto ukupnih tražbina. Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni prisutno oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Predstavnici vjerovnika su nešto prije 14 sati izglasali da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama također imaju pravo glasa o nagodbi.

Nakon što je u stanci točno izračunato koliko će vjerovnika i s koliko tražbina imati pravo glasa, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić je izvijestila da su vjerovnici s ukupno 8,43 milijarde kuna osporenih tražbina također dobili pravo glasa.

Taj iznos pribrojen je ranijem ukupnom iznosu nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 25,3 milijarde kuna te tako pravo glasa imaju predstavnici vjerovnika s ukupno 33,75 milijardi kuna odnosno 2.978 vjerovnika.

Od tog ukupnog iznosa tražbina, 66,7 posto je potrebno da bi nagodba bila izglasana.

----------------------------------

Tijek događaja

15:05 - Na sudskom ročištu, 451 dana od aktiviranja lex Agrokor, vjerovnici s ukupno 79,28 posto ukupnih tražbina (27 milijardi kuna) glasali su za nagodbu vjerovnika.

Sutkinja je kazala kako će možda već u četvrtak Trgovački sud donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika, a nakon toga slijede žalbe Visokom trgovačkom sudu koje moraju podnijeti u roku od osam dana nakon sto rješenje bude na oglasnoj ploči 8 dana. Tek nakon dovršetka žalbenog postupka nagodba će postati pravomoćna.

----------------------------------

14:58 - Kako javlja N1, Tehnička služba je upravo zamolila sve vjerovnike s osporavanim tražbinama koji dosad nisu imali pravo glasa nego su ga upravo dobili da na svojim aplikacijama stisnu - "refresh".

----------------------------------

14:40 - Sutkinja Siladi Rstić vratila se u dvoranu i sad slijedi glasovanje o nagodbi vjerovnika Agrokora.

Sutkinja je kazala da je pravo glasa dobilo 8,4 milijardi kuna tražbina vjerovnika kojima je osporeno pravo glasa, što znači da pravo glasa ima 33,759 milijardi kuna tražbina vjerovnika, a iznos tražbina prisutnih vjerovnika je 31,8 milijardi kuna. Oni upravo glasaju za nagodbu, a potrebno je 22,5 milijardi kuna za nagodbu.

----------------------------------

13:45 - Nakon glasanja vjerovnika o tome hoće li se dopustiti pravo glasa vjerovnicima koji imaju 12 milijardi kuna osporenih tražbina (uz već utvrđenih 23,4 milijarde kuna s pravom glasa), čiji su zastupnici prisutni, prvi neslužbeni rezultati pokazuju da je najveći dio tih vjerovnika dobio pravo glasa. Sutkinja je ponovno zakazala stanku tijekom koje će se točno izračunati koliko će vjerovnika i s koliko tražbina imati pravo glasa.

Uskoro bi moglo uslijediti glasanje o nagodbi.

----------------------------------

13:20 - Sutkinja se vratila u dvoranu, kaže da su 'izlistali' sve osporene prisutne. Prvo će se glasovati o njima, a nakon toga o nagodbi, javlja N1. Također javljaju i da je u dvorani oko 450 predstavnika vjerovnika.

----------------------------------

13:06 - Kako javlja naš novinar Frenki Laušić, oko 300 opunomoćenika na ročištu predstavlja 457 vjerovnika sa 23,4 milijardi kuna nenamirenih tražbina.

----------------------------------

11:55 - Sutkinja je zakazala pauzu kako bi se utvrdio status tražbine Erste banke od 182 milijuna kuna.

"Kako je izvanredni povjerenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da posložimo tablice (s potraživanjima) za nastavak", kazala je prisutnima sutkinja prije najave pauze.

----------------------------------

11:46 - Tin Dolički, pravni zastupnik Agrokora je predložio da pravo glasa dobiju svi vjerovnici s osporenim tražbinama koji su se registrirali na današnjem ročištu. Iznos prisutnih utvrđenih nenamirenih tražbina s pravom glasa iznosi 23,4 milijardi kuna.

----------------------------------

11:36 - Pitanje postavlja predstavnica Adris Grupe, protivi se glasanju o tome da pravo glasa imaju i vjerovnici kojima su osporena potraživanja, jer je Adris osporio tražbine imatelja obveznica. Predstavnica Adrisa tvrdi i da tražbine koje je Adris osporio nemaju ovršne isprave, pa da se i zbog toga ne bi smjelo glasati o njihovim pravima glasanja.

Javio se i predstavnik Ivice Todorića, tvrdi da iznosi naplaćenih tražbina nije točno utvrđeno na današnji dan i da se ne može znati koje tražbine imaju pravo glasa, a odgovorila mu je sutkinja Nevenka Siladi Rstić tvrdeći kako on ima pravo na takvu bojazan, ali neka ulozi žalbu i kasnije će se to riješiti sudskim postupcima.

----------------------------------

11:16 - Sutkinja je otvorila ročište, rekla je da neće biti rasprave, nego da će se glasati o nagodbi i pojasnila je na početku zbog čega privremeno vijeće vjerovnika ima legitimitet. Pojasnila je da zbog proceduralnih razloga nije bilo vremena za formiranje stalnog vijeća vjerovnika do 10.srpnja.

Sutkinja je također dala mogućnost pitanja vezano za tematiku glasovanja. Javio se predstavnik ZG holdinga Zbog razlike od 19 milijuna kuna za koje se navodi da su plaćeni, a nisu, pa da im se omogući pravo glasa i za tih 19 milijuna kuna. Odgovoreno mu je da će se to provjeriti i otkloniti pogrešku u sto kraćem roku.

----------------------------------

10:55 - Očekuje se da će ročište početi oko 11 sati, javlja N1. Navodno se u dvorani nalazi oko tristotinjak ljudi.

----------------------------------

10:00 - U Izvanrednoj upravi Agrokora kažu kako je teško procijeniti koliko će se zaista vjerovnika pojaviti na ročištu, a kažu da očekuju ih između 1000 i maksimalno 1500.

----------------------------------

9:50 - Ministar Lovro Kuščević smatra da je u pogledu nagodbe napravljen dobar posao.

- Proces nagodbe nije kontaminiran, dapače, ovo je povijesna odluka, ovo je odluka desetljeća - rekao je Kuščević za N1.

----------------------------------

8:50 - Predstavnicu dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora i prokuristicu Kraša Maricu Vidaković novinari su pitali očekuje li da će se nagodba izglasati do kraja dana i koji su uvjeti da bi digla ruku za nagodbu, piše N1.

- Kao što sam maloprije rekla, bit će vedro. Bit će sve ok - kazala je Vidaković novinarima.

Upitana očekuje li da će se nagodba izglasati do kraja dana i koji su uvjeti da bi digla ruku za nagodbu, odgovorila je:

- Ono što se trebalo dogoditi - već se dogodilo. Mi smo svoj dio ispregovarali. Prema tome danas je samo tehničko glasovanje.

Na pitanje očekuje li da će i osporeni vjerovnici imati pravo glasa, odgovorila je potvrdno.

Upitana znači li to da je stvar već riješena, kratko je odgovorila je: "Da."

----------------------------------

Između 100 i 200 vjerovnika Agrokora čekaju u redu za sigurnosnu provjeru i registraciju svojih glasačkih prava u nagodbi vjerovnika Agrokora na sudskom ročište koje je počelo jutros u osam sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović, u dvorani Cibona.

Ukupno oko 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega oko 2.785 vjerovnika ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna, a u Agrokoru očekuju da će nazočno biti 1000 vjerovnika i njihovih opunomoćenika.

Ukoliko se ročište ne dovrši 4. srpnja 2018. godine ili se iz bilo kojeg razloga ne održi toga dana ili bude odgođeno, Trgovački sud je odmah odredio održavanje ročišta ili nastavka ročišta za sljedeći dan – 5. srpnja 2018. godine u isto vrijeme, te zbog istih razloga i eventualno za 6. srpnja 2018. godine u 8,00 sati.

Na ročište su pozvani svi vjerovnici Agrokora, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene, s tim da ukupan iznos utvrđenih tražbina trenutno iznosi 42.644.966.221 kuna, što umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine, trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25.204.670.817 kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa, iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje na ročištu se neće provoditi dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem, za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije. Naime, iako se radi o sudskom ročištu, Agrokor kao dužnik u organizaciji ovog ročišta Sudu mora pružiti svu potrebnu podršku, pa je Agrokorova kompanija m-Start razvila posebnu aplikaciju „m2voting“.

Postupak glasanja odvijat će se u dvije faze, s tim da se prva faza glasanja odnosi se na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga faza se odnosi na glasanje vjerovnika o samoj Nagodbi.

Prema dosadašnjim informacijama, za odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, prvenstveno imateljima obveznica, bit će potrebna većina od 51 posto glasova prisutnih vjerovnika (odnosno iznosa njihovih tražbina), a za samu nagodbu će biti potrebno 66 posto glasova svih vjerovnika s pravom glasa, odnos 66 posto vrijednosti svih utvrđenih tražbina s kojima se može glasati.

Prijedlog nagodbe vjerovnika je dobio jednoglasnu suglasnost svih petoro predstavnika vjerovnika Agrokora u Privremenom vijeću vjerovnika, a u izvanrednoj upravi Agrokora očekuju da nagodbu prihvati 85 posto vjerovnika. Kako sada stoje stvari, za nagodbu neće glasati Adris Grupa iz Rovinja nezadovoljna postotkom naplate svojih potraživanja, a moguće je da svoj glas nagodbi neće dati ni Franck, ali to još nije potvrđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:16