ISTISKIVANJE

Izvanredna skupština: PBZ isplaćuje male dioničare čiji je udjel pao na 0,91 posto

Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna za jednu dionicu PBZ-a

Rješavanje dioničara PBZ-a Intesu Sanpaolo stajat će oko 145 milijuna kuna

 Damir Krajac/Cropix

Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.

Dioničarima je upućen poziv za izvanrednu skupštinu koja će se održati 25. veljače s tri točke dnevnog reda, a prva je prijenos dionica manjinskih dioničara PBZ-a na Intesu Sanpaolo Holding International sa sjedištem u Luksemburgu, "uz isplatu otpremnine". Predviđa se i smanjenje temeljnog kapitala povlačenjem vlastitih dionica.

Od svibnja prošle godine dionica PBZ-a više ne kotira na Zagrebačkoj burzi, nakon što je formalno završen postupak izvrštenja u koji je većinski vlasnik krenuo pola godine ranije. Oko 4500 malih dioničara i dalje su vlasnici 174.225 dionica PBZ-a, a njihov udjel je smanjen s 2,5 posto na 0,91 posto. Istodobno, PBZ je kroz trezorske dionice povećao svoj udjel na 1,62 posto.

"Za prenesene dionice društvo Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 830 kuna za jednu dionicu u Privrednoj banci Zagreb d.d., koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti", stoji u pozivu za skupštinu.

To je 2,5 kune niže od cijene koja je lani prema zadanoj formuli tromjesečnog ponderiranog prosjeka plaćena u otkupu prilikom povlačenja s burze. No, oni koji su zadržali dionice imali su pravo i na dividendu od 43,53 kune po dionici koju je banka u međuvremenu isplatila. Za dionice koje nisu u cijelosti otplaćene ili na njima postoje tereti, stoji u pozivu, isplata će biti umanjena za iznos koji je u pitanju. Rješavanje preostalih dioničara PBZ-a Intesu Sanpaolo stajat će oko 145 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:32