ODRŽIVA BUDUĆNOST DUBROVNIKA

Jadransko more: prirodna ljepota, ali i neiscrpan izvor energije

U Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri krajem prošle godine ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja koji kao izvor energije koristi morsku vodu
Knežev dvor, zgrada Kulturno povijesnog muzeja

Grad Dubrovnik u posljednjih je nekoliko godina uspostavio koncept održivog grada, razvijajući odgovoran i kontroliran turistički rast, promičući nove tehnologije kako u upravljanju gradskom upravom, tako i smart aplikacijama za građane i posjetitelje, ali i brigom o ekologiji i minimalnom negativnom utjecaju na okoliš. Grad pod Srđem broji nešto više od 42 tisuće stanovnika, no u ljetnim mjesecima zbog velikog broja posjetitelja povećavaju se potrebe za resursima i pritisak na okoliš, zbog čega briga o prirodnoj i kulturnoj baštini, gospodarenje otpadom te proizvodnja i potrošnja energije iz godine u godinu predstavljaju sve veći izazov. S istim problemom suočavaju se sve urbane sredine na svijetu, zbog čega i Dubrovnik posvećuje veliku pažnju očuvanju okoliša.

image
Knežev dvor, sustav grijanja i hlađenja

U Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri krajem prošle godine ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja koji kao izvor energije koristi morsku vodu. Postrojenjem se opskrbljuje zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držića, a projekt „Seadrion“ vrijedan nešto više od 3 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije. Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru stanice. Crpke su slobodnostojeće, u kućištu od nehrđajućeg čelika, te njima upravlja kontrolna jedinica. Hladna, odnosno topla voda se prema krajnjim potrošačima distribuira preko tri podstanice. Ovaj pilot projekt ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području te će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

image
Ciciban, energetska obnova vrtića

Nizom projekata energetskih obnova predškolske i osnovnoškolske infrastrukture, Dubrovnik je značajno smanjio potrošnju energije i emisiju ugljikovog dioksida na gradskom području. Od 2018. godine uložena su značajna sredstva u rekonstrukciju zgrada OŠ Lapad, OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića te dječjih vrtića Ciciban i Izviđač.

image
OŠ Ivana Gundulića

Zamjenom stolarije, sanacijom krovišta i fasada te ugradnjom suvremenih sustava grijanja i hlađenja znatno je povećana energetska učinkovitost, te je podignuta kvaliteta boravka najmlađih u ovim prostorima. Investicija u održiviju budućnost vrijedna je više od 19 milijuna kuna bit će vidljiva na računima za energente koji će biti smanjeni za 50-70 posto ovisno o objektu, a većinu sredstava Grad Dubrovnik osigurao je iz fondova Europske unije, i to bespovratno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38