REKORDAN RAST

Janafu neto dobit od 15,1 milijuna eura, rast od 68 posto u odnosu na prvi kvartal lani

Rasli su im prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata - na gotovo 35 milijuna eura

Stjepan Adanić, Janaf

 Janaf/

Trend rasta prihoda i rekordnih poslovnih rezultata Jadranski naftovod (JANAF) nastavio je i u prvom kvartalu ove godine s ukupno ostvarenim prihodima od 35,8 milijuna eura što je gotovo 38 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine. Ostvarili su neto dobit od 15,1 milijuna eura ili 68 posto više nego lani.

U prva tri mjeseca ove godine rasli su i prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata te iznose gotovo 35 milijuna eura, što je povećanje od 38 posto od ostvarenja prethodne godine. U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je 71 posto prihoda od temeljne djelatnosti, a zbog većeg prihoda od transporta nafte za inozemne kupce, ovaj segment porastao je za 47 posto u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju 2022. godine.

"Snažan rast prihoda i odličan financijski položaj, JANAF nastavlja i u 2023. godini, nakon dvije uzastopne godine iznimno uspješnog poslovanja. Ovi rezultati potvrđuju stratešku viziju aktualne Uprave u razvoju JANAF-a prema suvremenoj energetskoj kompaniji budućnosti i to u okolnostima najizazovnijim od osnivanja. Imamo financijsku snagu i spremni smo za ulaganja u projekte koji će diverzificirati poslovanje te time osigurati održivost i u budućnosti", istaknuo je Stjepan Adanić, predsjednik Uprave.

Ukupni prihodi veći su od planiranih za 17,1 posto, a poslovni prihodi čine 98,2 posto ukupnih prihoda.

Na domaćem tržištu ostvareno je 10,1 milijun eura ili 28,8 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što je za 18,5 posto veće od ostvarenja prethodne godine i za 1,4 posto više od planiranog.

Ukupni tromjesečni Janafovi rashodi iznosili su 17,3 milijuna eura i veći su za 16,9 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, većim dijelom zbog rasta cijene električne energije. Od planiranih rashoda manji su za 19,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:00