Dugoročni plan

Japanski proizvođač se sprema predstaviti prvi takozvani „Razina 2” autonomni automobil

Prvo planiraju uvesti naprednu autonomnu tehnologiju u komercijalna vozila
Tvornica Toyote u Francuskoj
 Profimedia, Abaca

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor prvo planira uvesti naprednu autonomnu tehnologiju u komercijalna vozila, a potom u automobile za osobnu upotrebu, izjavio je u utorak visoki dužnosnik te kompanije.

Bit će lakše primijeniti autonomnu tehnologiju koja ne zahtijeva stalni i izravni nadzor ljudi nad taksi vozilima i vozilima koje Toyota razvija, uključujući usluge vožnje na zahtjev, mobilne trgovine i medicinska vozila, rekao je šef Toyotinog istraživačkog instituta – Napredni razvoj (TRI-AD) James Kuffner.

Oni koji upravljaju tim vozilima moći će kontrolirati kada i gdje su upućeni te će moći nadgledati njihovo održavanje, rekao je Kuffner.

„Trebat će više vremena da se dostigne „Razina 4” za osobna vozila”, rekao je Kuffner govoreći o razini automatizacije uz pomoć koje se vozila mogu samostalno voziti pod ograničenim uvjetima.

Toyota se sprema predstaviti svoj prvi takozvani „Razina 2” autonomni automobil koji će se moći samostalno voziti autocestom, kao dio strategije razvoja autonomnih automobila u narednih nekoliko desetljeća.

Toyota i njeni dobavljači, uključujući Denso Corp, koji također ulaže u TRI-AD, razvijaju dugoročniji plan po pitanju automobila s autonomnom tehnologijom i umjetnom inteligencijom (AI) od mnogih drugih konkurenata koji već prodaju vozila sposobna za autonomnu vožnju autocestom.

Međutim, mnogi Toyotini konkurenti ublažili su razvojne ciljeve nakon kobnih nesreća Teslinih automobila, koje su ukazale na složenost autonomne tehnologije unatoč zadovoljavanju strogih propisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:27