Aleksej Mordašov

Jedan od najbogatijih ruskih oligarha izlazi iz Nadzornog odbora TUI-ja: ‘Neće moći raspolagati dionicama‘

Sankcije određene od strane EU neće imati utjecaj na TUI jer se odnose na Mordašova kao osobu, a ne na kompaniju

Aleksei Mordašov

 Evgeny Biyatov7AFP

Najveća turistička kompanija na svijetu TUI potvrdila je danas u priopćenju da je njen najveći pojedinačni suvlasnik, Rus Aleksej Mordašov, obuhvaćen sankcijama koje je ruskim oligarsima nametnula EU te da će on posljedično tijekom današnjeg dana predati ostavku na mjesto člana nadzornog odbora te tvrtke.

TUI napominje kako je Mordašov pojedinačni vlasnik 34 posto dionica kompanije, ali da sankcije određene od strane EU neće imati utjecaj na TUI jer se odnose na Mordašova kao osobu, a ne na kompaniju.

'Cilj sankcija je spriječiti gospodina Mordašova da raspolaže svojim dionicama u TUI-ju te da ga spriječe u ostvarivanju prihoda iz poslovanja ove kompanije', objavili su iz tvrtke dodavši kako sankcije ni na koji način neće utjecati na poslovanje kompanije koja je registrirana u Njemačkoj.

Napominju kako je Mordašov suvlasnik u tvrtki posljednjih 15 godina, drži nešto malo preko trećinu dionica dok je ostalo u rukama privatnih i institucionalnih investitora iz EU i SAD-a.

U dokumentu koji je objavila EU, Aleksej Mordašov spominje se kao jedan od ruskih oligarha obuhvaćen sankcijama koje su mu nametnute zbog 'benefita koje ostvaruje iz svoje veze s ruskim vlastima'.

Predsjednik je uprave ruske tvrtke Severgroup, dioničara Ruska banke u kojoj je prema posljednjim podacima držao udio od 5,4 posto i koja se smatra službenom bankom ruskih najviših dužnosnika.

'Nakon ilegalne aneksije Krime, Ruska banka otvarala je podružnice diljem Krima i Sevastopola konsolidirajući time integraciju Krima u Rusku federaciju', stoji u obrazloženju EU.

Osim toga Severgroup ima udjele u National Media grupi koja upravlja televizijskim postajama u zemlji, a koje su pak u službi podrške ruskoj vladi. Severgroup je također vlasnik tvrtke JSC Power machines, a koja je odgovorna za prodaju vjetroturbina na okupiranom krimskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:38