NOVA FAZA RAZVOJA

Jedan od najtajnovitijih startupa za AI razvio platformu za banke i farmaciju

Trenutačno taj hrvatsko-britanski startup ima malo više od 30 zaposlenih u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji,
 Goran Mehkek/Cropix

Četiri godine od osnutka jedan od najtajnovitijih domaćih startupa za umjetnu inteligenciju, Cantab Predictive Intelligence (Cantab PI), priprema se za ulazak u novu fazu razvoja - ubrzano globalno širenje ili skaliranje. Trenutačno taj hrvatsko-britanski startup, koji je razvio desetke algoritama za umjetnu inteligenciju koje koriste neke od najvećih banaka i farmaceutskih kompanija na svijetu, ima nešto više od 30 zaposlenih u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, a do kraja godine samo u Zagrebu planira tim povećati na 40 zaposlenih.

Cantab PI natječe se s dva najveća igrača u branši automatiziranog AI-a, tvrtkama H2O i DataRobotom, koje razvijaju softver koji zaposlenici kompanija mogu koristiti za analizu podataka i otkrivanje poslovnih trendova i bez posebnih stručnjaka, takozvanih data scientista.

Siniša Slijepčević, suosnivač i direktor tvrtke Cantab PI, kaže da su odmakli od razvoja algoritama na projektnoj bazi i razvili vlastitu cloud AI platformu, fokusiranu na financijsku i farmaceutsku industriju.

Efikasni algoritmi

- Cantab PI nudi usluge machine learning as a service (MLaaS) za područja u kojima smo prepoznali da su naši algoritmi iznimno efikasni, među inima izračuna kreditnog rejtinga, optimizacije prodaje i optimizacije komunikacije - kaže Slijepčević.

Široj je javnosti Slijepčević poznatiji kao bivši direktor poljskog GTC-a koji je sagradio i upravlja zagrebačkim Avenue Mallom. Poslovnoj zajednici, pak, poznat je kao jedan od osnivača podružnice McKinseyja za Hrvatsku. Slijepčević je redoviti profesor na matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a primijenjenu matematiku i teorijsku fiziku diplomirao je na Cambridgeu gdje mu je profesor bio Stephen Hawking. Cantab PI osnovao je 2017. upravo na Cambridgeu, i to zajedno s financijašicom Nelom Pustaj.

- Investitori u Cantab PI smo nas dvoje osnivača. Biznis koji smo razvili lani je mađarski VC fond Day One Capital opisao kao jedan od najbrže rastućih fintecha na svijetu, a mađarska Erste banka ove nas je godine svrstala među top 5 najbrže rastućih fintecha na svijetu - kaže Slijepčević.

Dodaje da već posluju s dobiti, ali ne otkriva kolika je, ni koliki mu je prihod. Posredno se o rastu Cantab PI-a može doznati iz podataka o stanju na računu tvrtke, što tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji prijavljuju tamošnjoj verziji sudskog registra Companies Houseu. Iako taj podatak treba uzeti s rezervom jer stanje na računu nije isto što i prihod i dobit, podaci Cantab PI-a pokazuju da mu je od 2018. dosad taj pokazatelj skočio 300 puta, s nešto manje od 10.000 kuna na gotovo tri milijuna kuna.

Optimizacija prodaje

Jedini veliki klijent koji je Cantab PI naveo javno jedna je od pet najvećih banaka u Africi, Nedbank, koja koristi njihovu AI platformu za podršku personalizaciji usluga i sadržaja u mobilnom bankarstvu.

Usto, kako navodi Slijepčević, rade i s nekima od deset najvećih banaka u Europi na procjeni kreditnog rejtinga te s nekima od pet najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu na optimizaciji prodaje. Na putu da ojačaju globalnu prodaju počeli su ulaziti u startup programe. Navodi da upravo završavaju tromjesečni program akceleracije u OTP-ovu Startup partner programu u Mađarskoj. Ušli su u četvrtu generaciju tog programa kao jedan od 15 najboljih fintecha na svijetu i jedini u segmentu procjene kreditnog rejtinga. Paralelno su proširili partnerstva.

- Surađujemo na razvoju s dvije softverske tvrtke u Hrvatskoj i Češkoj te jednom u Makedoniji, a na putu našeg razvoja cloud Ai platforme dogovorili smo partnerstva i s hrvatskim tvrtkama Infobipom, Q Agencyjem i Identity Consortiumom - zaključuje Slijepčević.

Ključno je vlasništvo nad algoritmima za proboj na svjetskoj sceni"

Siniša Slijepčević, direktor Cantab PI-ja, kaže da im najveću vrijednost donosi činjenica da su ostali vlasnici algoritama za umjetnu inteligenciju koje su razvili radeći s različitim klijentima.

Cantab PI inicijalno je pružao širok raspon usluga, od pripreme i analize podataka, preko izrade algoritama za specifične poslovne probleme, do integracije podataka.

Među više desetaka algoritama tri su im među najboljima u svom segmentu na svijetu. Prvi je algoritam za procjenu kreditnog rejtinga, koji točnije računa kreditnu sposobnost građana analizirajući uplate i isplate s njihovih računa nego što banke to rade tražeći od građana mnoštvo dokumenata.

U farmaciji je Cantab PI razvio i patentira algoritam za optimizaciju prodaje koji kroz preciznu segmentaciju podiže prihod, i to za čak petinu. U turizmu je razvio algoritam za optimizaciju bookinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:45