KRALJ MADRACA

Jedan od najvećih slovenskih poduzetnika priznao probleme, pokušava doći do novca: Biznis u Hrvatskoj u ogromnom minusu

Prodaje dio poslovanja, pokušava ponovo osoviti kompaniju na noge

Sandi Češko

 Jure Erzen/Delo/Cropix

Nakon što je početkom ovog mjeseca jedan od najvećih slovenskih poduzetnika Sandi Češko priznao da je u poslovnim poteškoćama, njegova tvrtka u Hrvatskoj Studio Moderna – TV prodaja otvorila je predstečaj.

- Trenutni EBITDA dužnika je negativan u iznosu od 1,1 milijuna eura te dužnik ima manjak raspoloživih sredstava za podmirenje obveza koje dospijevaju u kratkom roku – navodi se u odluci Trgovačkog suda u Zagreb kojom je prihvaćen zahtjev Češkove tvrtke za otvaranje predstečaja. Prema istome izvoru, Studio Moderna – TV prodaja ušla je u predstečaj s 409 zaposlenih. Hrvatska je samo jedno od dvadesetak tržišta na kojem posluje Sandi Češko.

Istodobno, u Sloveniji, Češko pokušava prodajom dijela vlasništva u krovnom poduzeću Studio Moderna doći do novca koji bi ubrizgao u poslovanje i ponovo osovio kompaniju na noge. Češko je potvrdio slovenskom dnevniku Financ‘ da je prodao manjinski vlasnički udio u Studio Moderni njemačkoj kompaniji ‘Matratzen Concord‘. Taj list procjenjuje da je njemački investitor kupio oko četvrtine Studija Moderne.

U Hrvatskoj je Češko otvorio tvrtku kćer početkom 1997. Samo lani tvrtka Studio Moderna - TV prodaja ostvarila je minus od 3,5 milijuna eura, a posljednji je put radila s dobiti 2018. godine.

- U 2021. tvrtka je zatvorila neprofitabilne maloprodajne jedinice, smanjila broj zaposlenih, suzdržala se od novih inicijativa i projekata zbog povećanih neizvjesnosti iz okruženja - navodi se u poslovnom izvješću ‘Studija Moderna - TV prodaje‘.

Kad je u pitanju tijek predstečaja Češkove tvrtke, prema odluci Trgovačkog suda slijedi utvrđivanje dugova i potraživanja ‘Studija Moderne – TV prodaje‘ prema drugima, kao i imovine tvrtke. Konačni pravorijek o sudbini Češkove tvrtke u Hrvatskoj dati će vjerovnici.

Prema pisanju slovenskih medija, radnicima Češkovih poduzeća u Sloveniji ovih dana je isplaćena plaća za svibanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:07