Vedri obzori

Jedina hrvatska škola u finalu svjetske utrke za najbolju humanističku školu

Vedri obzori ušli su u top pet finalista od ukupno 5.000 nominiranih škola iz 56 različitih država
Milena Prodanić Tišma
 Privatni album

Međunarodna osnovna škola Vedri obzori jedina je hrvatska škola koja je ušla u finale Svjetskog registra privatnih škola, a koji dodjeljuje nagradu za vrhunsku humanističku školu. Vedri obzori tako su ušli u top pet finalista od ukupno 5.000 nominiranih škola iz 56 različitih država.

„Biti jedina hrvatska škola koja je nominirana za prestižnu svjetsku nagradu najbolje humanističke škole koju dodjeljuje Svjetski registar privatnih škola potvrda je našeg neumornog sedmogodišnjeg rada i truda. Ujedno, ovo je i potvrda ispravnosti naše vizije i pristupa u kojem naglasak stavljamo na individualnom pristupu svakom učeniku u kojem je učenik aktivni sudionik nastavnog procesa“, naglasila je osnivačica i ravnateljica Milena Prodanić Tišma.

Svjetski registar privatnih škola jedini je i najveći svjetski registar koji dodjeljuje priznanja u izvrsnosti humanističkim školama. Ovo postignuće važno je i za Republiku Hrvatsku koja, zahvaljujući Međunarodnoj osnovnoj školi Vedri obzori, ima priliku biti po prvi put pozicionirana na mapi Svjetskog registra privatnih škola. Od svog osnivanja 2013. godine Međunarodna osnovna škola Vedri obzori provodi vertikalno obrazovanje od rane predškolske dobi do polaska u srednju školu u kojem su učenici aktivni sudionici za razliku od klasičnog, frontalnog podučavanja. Ponuditi mogućnost odgojno-obrazovnog rada u kojima je i jedna od važnih uloga, osim akademskih i osobni rast svakog učenika u međunarodnom okruženju u kojima se slave različitosti, ali isto tako njeguju vlastiti identiteti bila je i ostala filozofija na temelju koje Međunarodna osnovna škola Vedri obzori danas djeluje.

Pored navedenog, Međunarodna osnovna škola jedina je škola u Hrvatskoj koja od rujna provodi poznati britanski Mindfulness i Wellbeing program za učenike kako bi osigurala psihofizičku zaštitu svojih učenika od posljedica pandemije.

„Potreba za provedbom programa koji štiti emotivno zdravlje učenika proizašla je iz dubokog razumijevanja konteksta s kojim su učenici danas suočeni, a on nije nimalo lagan. Pandemija utječe na emotivno zdravlje učenika stoga je više nego ikada važno pružiti im potpunu psihofizičku podršku. Mi smo to na vrijeme prepoznali i od rujna prvi u Hrvatskoj započeli s provedbom poznatog britanskog Mindfulness i Wellbeing programa“, naglasila je ravnateljica Međunarodne osnovne škole Vedri obzori.

Program se primjenjuje uz redovan program kao podrška učenicima u njihovom svakodnevnom radu za razvoj koncentracije, njihove fokusiranosti i produktivnosti. Mindfulness in Schools Project, uspostavljen od strane učitelja iz najuspješnijih škola u Velikoj Britaniji te ujedno najpriznatiji pružatelj treninga i kurikuluma mentalnog zdravlja za škole, ima za cilj poboljšati život djece, doprinoseći njihovom pozitivnom mentalnom zdravlju. Više od 350.000 učenika diljem svijeta uključeno je u MISP program koji razvija njihove akademske, socijalne i emotivne vještine. Mindfulness in Schools Project mentalno zdravlje smatra jednako važnim kao i druge školske predmete, a pandemija uzrokovana koronavirusom dodatno je potvrdila da se fokus u obrazovanju treba staviti i na mentalno zdravlje učenika što je Međunarodna osnovna škola Vedri obzori prepoznala te u prva u Hrvatskoj implementira ovaj program u svom redovnom obrazovno-odgojnom programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:11