SPAN

Jedna od tri najveće softverske kompanije u Hrvatskoj izlazi na burzu, nudi 29,5 posto udjela

Zadnji tehnološki IPO na Zagrebačkoj burzi bio je prije 18 godina u srpnju 2003. kada je izlistan Ericsson Nikola Tesla
Nikola Dujmović
 Marko Todorov/Cropix

Span, jedna od tri najveće softverske i jedna od deset najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, ide na burzu i to je sada sigurno. U posljednja dva mjeseca mnogo se prašine diglo s najavama hrvatskih tehnoloških IPO-a. Posebno se to odnosi na Infobip, Rimca i Span. Ovom potonjem Hanfa, regulator tržišta kapitala u četvrtak je dala zeleno svjetlo za listanje na Zagrebačkoj burzi prihvativši mu Prospekt.

Spanov IPO bit će prva softverska inicijalna ponuda dionica u Hrvatskoj ikad i prva ponuda jedne tehnološke dionice nakon gotovo dva desetljeća. Zadnji tehnološki IPO na ZSE-u bio je u srpnju 2003. kada je izlistan Ericsson Nikola Tesla.

U objavi Hanfe stoji da Span kroz IPO na prodaju nudi 29,5 posto udjela u kompaniji. Riječ je o 578.200 redovnih dionica nominalne cijene 10 kuna. Kolika će pak biti njihova tržišna cijena, tek će se vidjeti. Regulator navodi da će softverska kompanija na burzu uvrstiti svih 1,96 milijuna redovnih dionica nominalne vrijednosti 10 kuna.

Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana kaže da izlaskom na ZSE žele osigurati organski rast na postojećim tržištima, ali i nastavak širenja na strana tržišta.

Digitalna budućnost

- Ojačani novim dioničarima i njihovim povjerenjem, a među kojima će prvi biti upravo naši zaposlenici koji su izgradili Span kakav je danas, dobivamo dodatni 'vjetar u leđa'. Ono što je sigurno je da je budućnost digitalna, a mi ćemo nastaviti stvarati najbolja IT rješenja za izazove koji su pred privatnim i javnim sektorom kako bi omogućili njihovo sigurno i održivo poslovanje - kaže Dujmović.

Dujmović je, inače, najveći dioničar Spana s 35,9 posto dionica. Slijede članovi uprave Damir Bočkal i Marijan Pongrac, svaki s po 7,7 posto dionica, predsjednik NO-a Jasmin Kotur s 3,7 posto dionica, dok član uprave Saša Kramar ima 1,9 posto i Dragan Marković 1,55 posto. Drugi suvlasnici drže 41,55 posto tvrtke.

Span je atipična 'stara' hrvatska IT tvrtka koja se po pristupu tržištu kapitala uvijek ponašala kao predvodnik. Njeni su vlasnici napravili prvi management buyout u Hrvatskoj, isplativši mađarski Synergon. Span je bio i jedna od najaktivnijih tvrtki u preuzimanjima i spajanjima na hrvatskoj IT sceni. Među inima, kupio je konkurentski Recro-net i partnersku tvrtku InfoCumulus. I sam je bio zanimljiv za akvizicije. Tvrtku je dubinski snimao Hrvatski telekom, koji je o preuzimanju Spana vodio aktivne pregovore. Navodno se nisu mogli dogovoriti oko cijene.

Span je osnovan 1993. godine. Tvrtka se od početka počela baviti izvozom, a jedan od najvećih globalnih klijenata joj je McDonald's. Podaci za 2020. još nisu objavljeni. No, po onima za 2019. Span broji 500 zaposlenika, ima prihod od 472,4 milijuna kuna uz rast od 19,8 posto i istu neto dobit kao godinu prije od 9,4 milijuna kuna. Kako navode u kompaniji, unazad tri godine bilježe rast prihoda po stopi većoj od 20 posto.

Pozitivno za tržište

Softverska tvrtka već dulje vremena koketira s burzama, znači vrhom uređenog tržišta kapitala. Tako je u proteklih nekoliko par godina Span ušao u Elit program Londonske burze, a potom i sudjelovao na promociji ZSE-ovog Progress Marketa. Navodno su mu se za izlistavanje nudile i druge burze u regiji, među inima burza u Varšavi. Prevagnula je ZSE.

Na Zagrebačkoj burzi ne skrivaju oduševljenje Spanovim IPO-om još od njegove moguće najave. Ivana Gažić, predsjednica ZSE-a već je izjavila da bi bili izuzetno zadovoljni da domaće tržište kapitala dobije takvu tehnološku kompaniju, kao i da bi to bilo pozitivno za čitavo tržište. Spanu sad slijedi, pojašnjava Gažić, da krene s koracima uvrštenja u jednu od kotacija i početak trgovanja.

Slično su oduševljeni i u regulatoru. Ističu da je unazad godinu dana pet novih izdavatelja uvrstilo svoje vrijednosne papire na ZSE. Za ovo pak, posljednje uvrštenje, u Hanfi ističu da ukazuje da postoji interes rastućih i perspektivnih kompanija da kroz domaće uređeno tržište kapitala financiraju nove investicije te da se izlaskom na burzu dodatno žele izložiti većoj transparentnosti prema svim dionicima i to ne samo financijskog poslovanja već i njihovog korporativnog upravljanja.

- Span je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija koja želi izlaskom na domaće uređeno tržište kapitala omogućiti nastavak širenja svog poslovanja. Dionice će biti uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze, a riječ o uvrštenju prvih tehnoloških dionica za trgovanje na domaćem tržištu nakon punih 18 godina - naglašavaju u Hanfi.

Prvu službenu potvrdu da Span ide u IPO dobili smo prije mjesec i pol dana. Tada je u najavi Glavne skupštine kompanije vrlo suzdržanim rječnikom u točki 14. navedeno da bi se usvajanjem te odluke "sve dionice dioničkog društva Span uvrstile na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:35