Kreće sezona

Još se ne zna otkupna cijena, ali proizvođači se uzdaju u Enna Fruit jer plaća u roku

ENNA Fruit bi, smatra Željko Bjeliš, trebala uvesti red u plaćanje: "Sudeći prema otkupu lubenica, koje su plaćane u rokovima, to očekujemo i za mandarine" OTVARA SE SEZONA U ponedjeljak počinju berba i otkup mandarina
Berba mandarina
 Denis Jerković / CROPIX

Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije preporučilo je da 20. rujna mogu početi berba i stavljanje na tržište mandarina za ovu sezonu.

Preporuka se odnosi za tri sorte - ichimaru, zoricu ranu i iwasaki, koje su ove godine imale jako slab urod pa je moguće da dio otkupljivača zbog optimizacije poslovanja neće odmah početi s radom. Smatraju da visoke temperature nisu pogodne za plasman mandarina jer potrošači konzumiraju citruse tek kada zahladi. Mogu plasirati prve količine i napuniti police lanaca, ali ako potrošači odmah ne budu reagirali, onda će se sušiti i gubiti na kvaliteti, što bi rezultiralo pritiskom trgovaca na cijenu.

Ove godine procjenjuje se da će biti srednje niži urod od 32.000 tona, što je 15 do 20 posto manje nego lani. Takav urod ne bi trebao stvoriti veće smetnje u plasmanu kao u godinama kad iznosi od 60.000 do čak 90.000 tona. Prije četiri godine, 2016., urod je bio veći od 90.000 tona. Tada se pokazao, kao nikada prije, nedostatak ruskog tržišta koje je dugo godina bilo glavno tržište na koje su se plasirale neretvanske mandarine.

Ovogodišnji urod moći će se plasirati na hrvatsko i okolna tržišta. Za neka od njih, pogotovo tržišta Srbije, BiH I Kosova, vrlo je važna cijena proizvoda. Interes za neretvansku mandarinu pokazali su neki kupci u Češkoj i Slovačkoj. Hrvatska i okolna tržišta zajedno mogu konzumirati maksimalno 40.000 tona neretvanskih mandarina. Zanimljivo je da nije konkurencija samo uvozna mandarina, nego i drugo voće, a ponajviše jabuke. Kako je urod manji, neće biti izrazitog problema s radnom snagom. Ove godine očekuje se jači pritisak na cijenu i kvalitetu tako da istodobno može doći do razlike u cijeni od oko 50 posto između premium kvalitete i nižerangirane klase mandarina.

Predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež Željko Bjeliš, koji ima dva hektara zasađena mandarinama, kaže da su uzgajivači zbunjeni jer još uvijek ne znaju otkupnu cijenu.

- Otkup bi trebao početi za vikend ili najkasnije u ponedjeljak po cijeni od četiri kune za kilogram, a već sada dolaze glasine da će početna cijena biti tri i pol kune po kilogramu. To je velik problem, ali nije najveći. Osnovni je problem u ovome trenutku to što se ne poštuje članak 8. Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Riječ je o tome da otkupljivač prilikom preuzimanja mandarina ili lubenica mora izdati otkupni blok ili račun, a to radi samo jedan i djelomično drugi otkupljivač voća i povrća. Većina otkupljivača nema tu praksu, nego dovezene mandarine skladišti i tek nakon što prođu kalibrator izdaje otkupne blokove. Ne treba posebno napominjati da su količina i cijena manje nego što je to bilo na ulazu u otkupni centar. U tom dijelu se događaju najveće manipulacije. Cjelokupni rizik posla je prebačen na nas uzgajivače mandarina - pojašnjava Željko Bjelić iz tvrtke Bjeliš.

Pojava novog otkupljivača ENNA Fruita, smatra Bjeliš, trebala bi stvoriti red u otkupu, a pogotovo u plaćanjima.

- Sudeći prema otkupu lubenica, koje su plaćane u rokovima, to očekujemo i za mandarine - kaže Bjeliš.

Upravo je pojava velikog igrača u ovom poslu mnoge iznenadila, ali samo na prvi pogled. U dolini Neretve spominje se da je to dobro promišljen potez s obzirom na aktivnosti ENNA Grupe vezane za ulazak u vlasništvo Fortenova grupe, a ne treba ni dugoročno smetnuti s uma mogućnost otvaranja ruskog tržišta jer će sankcije Europske unije morati kad-tad prestati.

Zajedničkim planiranjem i donošenjem dugoročne politike razvoja uzgoja mandarina te njihovim usklađivanjem s potrebama tržišta, poštujući i uvodeći tražene standarde kvalitete, izbjegli bi se tržišni nered i svi oblici nelojalne konkurencije. Partnerska suradnja na svim tim pitanjima s otkupljivačima jamčila bi im stabilniju i sigurniju tržišnu poziciju, s manjim cjenovnim oscilacijama.

ENNA Fruit je, kako naglašava direktor prodaje Hrvoje Radić, vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije.

- ENNA Fruit surađuje s više od 1000 kooperanata i zapošljava oko 500 radnika. Ove godine planiramo otkupiti više od 10.000 tona mandarine. Plasirat ćemo je, osim na domaće i regionalno tržište, i u Irsku, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Austriju, Češku, Slovačku, Litvu i Rumunjsku - ističe Radić.

Dobra kvaliteta mandarine

Marina Kresoja, stručnjakinja SMARTER-a, specijalizirane konzultantske tvrtke na području poljoprivredno-prehrambenog sektora, kaže da se, unatoč lošijem urodu, očekuje dobra kvaliteta mandarine.

- Važno je da svi dionici u procesu dobro surađuju kako ne bi dolazilo do nereda na tržištu, odnosno zastoja u prodaji i snižavanja cijena. Uz to, velik je problem i golemo sivo tržište koje se procjenjuje i do 20 posto, a također izaziva poremećaje. Kako bi se smanjio nered na tržištu, proizvođači bi se trebali zajednički organizirati kako bi mogli strateški upravljati planovima sadnje, nabavom sadnica i repromaterijala, odlukama o organizaciji i početku berbe, ali i o zajedničkom nastupu na tržištu - naglašava Marina Kresoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:40