Budućnost škvera

Kako spasiti Uljanik? Financijsku injekciju države ne treba očekivati, spominje se stečaj

Čak i kada bi Vlada dobila zeleno svjetlo Bruxellesa za tako nešto bila bi to pomoć kratkoga daha
 Danijel Bartolić / Hanza Media

Predstečajni postupak ili čak stečaj s mogućim preustrojem neka su od rješenja za Uljanik koja su se jučer spominjala u Vladinim krugovima.

Prema tim informacijama, agonija Uljanika teško da će se riješiti bilo kakvom financijskom injekcijom države, s obzirom da bi ona bila jako rizična s aspekta propisa EU. Čak i kada bi Vlada dobila zeleno svjetlo Bruxellesa za tako nešto, objašnjava jedan naš dobro upućeni sugovornik, bila bi to pomoć kratkoga daha, dok bi problem nelikvidnosti škvera ostao. Stoga će se, objašnjava, izlaz iz slijepe ulice u koju je zapao Uljanik vjerojatno i tražiti u predstečajnoj nagodbi ili, pak, u otvaranju stečaja, s mogućnošću preustroja škvera.

- Nešto slično prije desetak godina dogodilo se i s brodogradilištem Viktor Lenac, koje danas uspješno posluje - poručuje.

Zakonske opcije

Mogućnosti su to koje dopušta Stečajni zakon. I dok je predstečajna nagodba hrvatskoj javnosti posljednjih godina dobro poznata kao model spašavanja posrnulih tvrtki, na nekad “popularni” stečaj s preustrojem gotovo se zaboravilo. Njegovu mogućnost novi Stečajni zakon zaobilazno dopušta, i to u dijelu u kojem se govori o Stečajnom planu.

- O tome hoće li se poduzeće nad kojim se otvara stečaj nastaviti raditi ili će ići u likvidaciju odlučuju sudac i stečajni upravitelj, te vjerovnici, a ovisi o tome kakve su poslovne aktivnosti tvrtke. Budući da Uljanik ima nedovršenih brodova, vjerujem da bi se u njegovu slučaju moglo ići u preustroj. No, to je kod brodogradilišta ipak rizičan potez, budući da škveru treba novac za nastavak rada, a tu je i pitanje koncesija nad pomorskim dobrom. Jedini bi izlaz u tom slučaju bio pronalazak strateškog partnera, koji bi bio voljan financirati tvrtku - objašnjava Slavko Linić, bivši ministar financija i dobar poznavatelj stanja u brodogradnji.

Predstečajna?

Dodaje i kako bi možda elegantniji izlaz bilo otvaranje predstečajne nagdobe, koja bi vjerovnicima omogućila da svoja potraživanja namire u većoj mjeri. Uz to, Linić ističe kako je u slučaju Uljanika teško povlačiti usporedbu s brodogradilištem Viktor Lenac, budući da je ono remontno brodogradilište. Smatra i da zasebno treba tretirati pulski Uljanik, koji tek treba proći kroz restrukturiranje, i riječki 3. maj, koji je taj proces već prošao.

- Stečajnim planom može se propisati, primjerice, smanjenje broja zaposlenih, promjena djelatnosti ili rješavanje neprofitabilnih djelatnosti - pojašnjava kako bi mogao izgledati stečaj s preustrojem Marko Ćavar, porezni savjetnik. Dodaje kako odluka o preustroju ovisi prije svega o vjerovnicima.

No, tu se otvara i pitanje tko bi pokrenuo stečaj, kao i koliko je mudro u tako nešto ulaziti dok se čeka odobrenje Europske komisije za već predani Program restrukturiranja. Stoga ipak na te mogućnosti zasad ne treba gledati kao na izvjesne, već više kao na smjer razmišljanja u dijelu Vladinih i financijskih krugova. Ovdje valja znati da bi i predstečajna nagodba i stečaj s preustrojem za dio Uljanikovih radnika značio otkaz. Izgledno je i da bi se promijenio barem dio prostora kojim raspolaže Uljanik.

Jučer je, inače, u Zagrebu održan sastanak Vlade s predstavnicima Uljanika i strateškim partnerom. Za to vrijeme u Puli i Rijeci odigravao se nastavak štrajka. No, drugi dan štrajka u Uljanik grupi jučer je bio žešći u Rijeci, gdje su jučer radnici štrajkali na radnim mjestima. Danas su se po uzoru na Puljane digli na noge i krenuli u opći prosvjed, a u jednom su trenu čak došli i direktoru 3. maja Maksimilijanu Percanu na vrata tražeći odgovore. Doduše, nisu izašli na ulice već su prosvjedovali unutar brodogradilišta.

- Uprava je u četvrtak bila u Zagrebu na dogovoru s Vladom. Naši stavovi su jasni i pulska uprava je to prihvatila - kazao je Percan radnicima. Radnici očekivano nisu bili zadovoljni odgovorom te su zatražili i njegovu ostavku.

Radnici bijesni - Bilo je danas nešto galame i naguravanja, što je i očekivano. Očekujemo da će se danas direktor obratiti radnicima i javnosti u 11 sati. Na nama je vjerovati mu ili ne vjerujemo. Mi smo se dogovorili da ako ne bude isplate plaće do ponedjeljka, krenut ćemo u akciju. Ali voljeli bismo da se sve do tada riješi - kazao je Todorović. Pojasnio je da to ne znači da će izaći na ulice.

- Ne vidim čemu izaći na ulice i raditi nerede - zaključio je Todorović.

A njihovi kolege iz Pule i jučer su prosvjedovali diljem pulskih ulica. Za razliku od prvog dana štrajka, jučer su ujutro prijavili zajedno sa štrajkačkim odborom prosvjed policiji pa je njihov mimohod gradom bio legalan. U jutarnjim su satima njih tisuću i pol krenuli od upravne zgrade na rivi putem Foruma do ureda pulskog gradonačelnik Borisa Miletića, koji im se obratio te ih podržao.

Uprava brodogradilišta je pak jučer bila u Zagrebu na sastanku u Vladi. Predsjednik Uprave Gianni Rossanda nakon izlaska iz Vlade potvrdio je kako država više ne smije davati novac brodogradilištu i da su jedina rješenja ulaganja strateškog partnera ili stečaj. Sindikat u Puli je izrazio nezadovljstvo takvom odlukom Vlade, a nakon Rossande u Vladu je ušao Danko Končar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:21