DAVID SREDIO GOLIJATA

Kako su vukovi s Wall Streeta izgubili milijarde zbog frajera s Reddita: ‘Ovo je savršena oluja!‘

‘Zamislite da studirate o načinima na koje tržište dionica funkcionira i platite diplomu 150.000 dolara, a onda se dogodi ovakvo što‘
Dućan GameStopa
 Frederic J. Brown/AFP

Povijest je ispisana - tim je riječima jedan korisnik Reddita opisao situaciju koja se trenutačno zbiva oko tvrtke videoigrama GameStop. Ukratko rečeno, mali investitori, okupljeni na jednoj grupi platforme Reddit, krenuli su na vukove s Wall Streeta i uspjeli ih nadmudriti u njihovoj vlastitoj igri.

Priča se zakotrljala kad su dionice posrnuloga GameStopa odjednom počele strelovito rasti. Mediji su počeli istraživati što stoji iza tog nevjerojatnog razvoja događaja, a onda se uključila i Bijela kuća koja je poručila da Ministarstvo financija pozorno prati situaciju.

Da bismo objasnili kako je došlo do toga da dionice jednog lanca trgovina videoigara, koji je planirao ove godine zatvoriti 450 trgovina, postanu najtraženije na tržištu, treba razjasniti što je u pozadini.

Fizičke trgovine

Američka tvrtka GameStop pokrenuta je prije 37 godina kao maloprodajni lanac videoigara, elektronike i igara na sreću, u vrijeme dok su videoteke i CD/LP trgovine bile glavna stvar.

Kako se tehnologija razvijala i videoigre, filmovi i glazba se počeli preuzimati iz online trgovina, mnoge fizičke trgovine su zatvarane ili su tvrtke pronašle nove načine poslovanja na internetu. GameStop je ostao negdje pri začelju. Napravili su pojedine akcije u pravom smjeru, poput zatvaranja fizičkih trgovina koje im nisu donosile profit, ali nisu se uspjeli prilagoditi digitalnom dobu.

Onda je počela pandemija koja je ionako ne bajnu situaciju učinila još gorom. U travnju prošle godine GameStop je najavio masovna zatvaranja fizičkih trgovina, a dionice su se mogle kupiti po cijeni od oko tri dolara. A 2019. godinu završili su s gubitkom od 795 milijuna dolara.

U međuvremenu je u priču ušao Ryan Cohen, osnivač internetskog diva Chewy fokusiranog na prodaju hrane za ljubimce. On je preuzeo 13 posto udjela u GameStopu i počeo lobirati za to da kompanija veći dio svog poslovanja preseli online, napadne brzorastuće tržište videoigara i tako postane ozbiljan rival velikim igračima poput Amazona. Dionice su počele polako rasti.

Loša prognoza

Kad je 10. siječnja ove godine objavljeno da su Cohen i dvojica njegovih članova uprave iz Chewyja imenovani u odbor GameStopa, postalo je jasno u kojem smjeru tvrtka planira ići. U priču su tada ušli mali ulagači, takoreći "obični" ljudi, koji su se okupili na subredditu r/WallStreetBets. Ima ih gotovo tri milijuna, sebe nazivaju "degenericima" i štuju Elona Muska.

S viškom vremena na raspolaganju zbog lockdowna, viškom novca koji zbog lockdowna nemaju gdje potrošiti te s nostalgijom prema GameStopu koji su 1990-ih kao djeca obožavali, odlučili su krenuti u ulaganja. Počeli su trgovati na besplatnim ili jeftinim platformama, poput Robinhooda, i razmjenjivati savjete.

Dionice su skočile, a ulagači koji su imali "short pozicije" (u osnovi, riječ je o klađenju da će neka dionica padati) bili su u problemima.

A upravo su se "short sellingom" GameStopa bavili vukovi s Wall Streeta. Šlag na torti koji je potpuno razbjesnio redditovce bio je poznati short prodavatelj Andrew Left iz kompanije Citron Capital koji je rekao da je GameStop "neuspješan maloprodajni lanac rezerviran za šoping-centre" i prognozirao da će cijena dionica pasti na 20 dolara.

Ono što se dogodilo zove se "short squeeze" . Mali ulagači počeli su masovno kupovati dionice, povećavajući tako njihovu cijenu i potpuno remeteći plan velikim igračima koji su morali brzo promijeniti taktiku. Ozračje je bilo zarazno. Svi su htjeli biti dio otpora "stick it to the Man". Wall Streetu je proglašen rat i počela je prava borba Davida protiv Golijata.

"Zamislite da četiri godine studirate o načinima na koje tržište dionica funkcionira i platite diplomu 150.000 američkih dolara, a onda se dogodi ovakvo što", naslađivao se jedan član WallStreetBetsa. Drugi je zaključio: "Pretpostavljam da profesionalni short prodavači nikad nisu razmišljali o tome što će se dogoditi ako ih pritisne legija malih ulagača s 20 godina starim forumskim softverom, besplatnom aplikacijom za trgovanje i vladinim stimulansom od 600 dolara. Savršena oluja".

Spasi što možeš

Dionice GameStopa od početka godine porasle su za više od 300 posto. U srijedu je jedna dionica imala cijenu od 354 dolara, što je porast od 82 posto u usporedbi s prethodnim danom. Iako je u međuvremenu počela lagano padati, ulagači ne odustaju i kažu da neće prodavati dok ne dostignu cijenu od 1000 dolara. Atmosferi je pomogao i Elon Musk koji je tweetao "Gamestonk!!", zbog čega su, uvjereni su analitičari, u pola sata dionice narasle za još 41 posto i dodano je sedam milijardi dolara u tržišnu kapitalizaciju.

Istodobno veliki investitorski fondovi spašavaju živu glavu (Melvin Capital izgubio je 2,75 milijardi dolara), a regulatori su u čudu i kažu da ova situacija pokazuje kako nešto ozbiljno ne valja s trgovanjem opcijama na dionicama.

Posljedice su bile slatke, ali vjerojatno neće dugo trajati jer se u konačnici uspostavlja ravnoteža između kratkoročne potražnje i prodaje. Osim toga, postoji opasnost da će mnogi iz ovoga izaći opečeni, uopće ne sumnjajući da su žrtve potencijalne manipulacije nekolicine korisnika WallStreetBetsa koji pumpaju histeriju kako bi što više zaradili.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da ministrica financija Janet Yellen "nadzire situaciju" oko GameStopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:08