ODABRALI POTROŠAČI

Kako zamijeniti plin? Najjeftinije grijanje za građane bit će uz pomoć ovih pumpi

Europski potrošači izračunali koja tehnologija će biti najisplativija nakon dekarbonizacije Europe

Stari bojler za centralno grijanje (L) i hidrogenski bojler (D)

 Sem Van Der Wal/AFP

Ako će Europa u skorijoj budućnosti doista inzistirati na uvođenju alternative grijanju kućanstava uz pomoć plina, za većinu potrošača, neovisno o tome žive li u kućama ili stanovima, dugoročno najisplativijim pokazat će se instalacija toplinskih pumpi na električni pogon.

Tako je barem pokazalo veliko istraživanje belgijske udruge za zaštitu potrošača BEUC napravljeno u suradnji s tvrtkom Element Energy, a koje se provodilo na četiri europska tržišta – u Češkoj, Poljskoj, Španjolskoj i Italiji.

Studijom se u ove četiri zemlje istraživao ukupan trošak grijanja za tri tipa tehnologije kojima je moguće zamijeniti plin – toplinske pumpe na električni pogon, hibridne električno – hidrogenske pumpe te hidrogenske bojlere, a izračunom su bili obuhvaćeni kompletni troškovi, računajući trošak implementacije nove tehnologije, potrošnje energije kao i ostalih troškova koje donosi svaka od ovih tehnologija zasebno.

Hidrogenski bojleri te hibridne pumpe pokazale su se najskupljima, a procjena je da će vodik kao izvor grijanja u budućnosti biti znatno skuplji i od plina, dok se upotreba toplinskih pumpi na električni pogon pokazala najisplativijima, čak i u urbanim područjima s većom gustoćom naseljenosti.

Na području Češke, istraživanje je pokazalo da bi tamošnji potrošači imali 65 do 80 posto veće račune kad bi umjesto toplinskih pumpi uveli hidrogenske bojlere, i to čak u uvjetima u kojima je inicijalna ugradnja toplinskih pumpi značajno skuplja od ugradnje bojlera, a cijena vodika niža od cijene struje.

No, da bi ispravno radili, bojleri zahtijevaju i troše znatno više energije od pumpi zbog čega se ovo drugo pokazalo optimalnijim.
Slično je utvrđeno i za Poljsku gdje bi hidrogenski bojleri bili od 63 do 95 posto skuplji od toplinskih pumpi, a hibridni bojleri pak 12 do 24 posto.

Španjolski potrošači imali bi pak do 60 posto, a talijanski između 90 i 140 posto više račune kad bi umjesto toplinskih pumpi ugrađivali hidrogenske bojlere, a s ugradnjom bojlera dobili bi i dodatni problem – oni im ne bi mogli osigurati hlađenje tijekom ljeta, što znači da bi imali dodatni trošak kupovine dodatnih uređaja i za tu svrhu.

BEUC napominje kako će dekarbonizacija potrošačima u svakom slučaju donijeti povećanje troškova režija, no da će te troškove ipak biti moguće kontrolirati ukoliko se EU i njene politike okrenu ka poticanju efikasnijih rješenja.

Toplinske pumpe, napominju, pritom su održivije jer dio energije pronalaze u prirodi – recimo, vjetru ili suncu, a tehnologija je također manje podložna disrupcijama na tržištu za razliku od plina, čemu smo posebno svjedočili posljednjih mjeseci.

"Naravno, prebacivanje na nove tehnologije je izrazito skupo pa će za uspješnu tranziciju biti potrebne potpore država kako bi potrošači u konačnici profitirali od ovih promjena", pojašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:52