POSLOVNI POTEZI

Kanfanar je tvornica budućnosti: BAT u Istri investira i zapošljava nove radnike

Iako je lani najavljivao da bi tvornicu mogao zatvoriti, British American Tobacco ove je godine u nju uložio 200 milijuna kuna

Tvornica duhana BAT Kanfanar

 Duško Marušić/Cropix

Od ovog mjeseca BAT-ova tvornica duhana u Kanfanaru počinje proizvoditi jedan potpuno nov proizvod - grijani duhanski proizvod, tzv. duhanski umetak brenda Neo koji se koristi u Glo Hyper uređajima. On se već proizvodi u BAT-ovim tvornicama u Rusiji i Rumunjskoj, a uvest će se i u tvornicu u Ukrajini. Baš zbog toga ove je godine BAT u Kanfanar uložio čak 200 milijuna kuna, što mu je najveća investicija u regije Europe i Sjeverne Afrike, te je zaposlio još 50 ljudi.

I iduće će godine nastaviti s investicijama. Dobra je to vijest nakon niza onih u posljednje vrijeme, koje su navodile da bi se BAT-ova tvornica u Istri mogla zatvoriti. No, izgleda da se priča okrenula u sasvim drugom smjeru. BAT ne samo da ulaže nego i zapošljava. To se sve događa, kaže nam Tamas Nyaka, direktor operacija Adria regije, zbog dobrih rezultata same tvornice. Dakle, BAT je odlučio ostati u Hrvatskoj i dodatno ulagati.

- Tu su investicije, nova zapošljavanja, edukacija i prelazak na potpuno drukčiju proizvodnju. To je odlična vijest ne samo za nas nego i za Hrvatsku - ističe Nyaka.

Trenutno se u njihovu modernom pogonu pokraj Rovinja prije puštanja u rad testira jedna nova linija, a u iduća dva mjeseca instalirat će se još jedna takva. Obje će, dakle, proizvoditi grijani duhanski proizvod za tržište Hrvatske i Italije, a kako nam kaže, u Kanfanaru će taj dio proizvodnje činiti udjel oko 20 posto ukupne proizvodnje.

Godišnje će se u Kanfanaru, naime, proizvoditi oko 2 milijarde komada grijanih duhanskih proizvoda koji na prvi pogled sliče klasičnoj cigareti, ali koje se koriste s posebnim uređajem i prilikom korištenja se samo zagrijavaju, bez sagorijevanja. A očekuje se i povećanje te proizvodnje s obzirom na potražnju. Klasičnih cigareta proizvode godišnje malo manje od 9 milijardi komada.

Rast potražnje

- U tvornici u Kanfanaru postavljena je prva cjelovita proizvodna linija za proizvodnju novog proizvoda, grijanog duhanskog proizvoda brenda Neo koji se koristi u Glo Hyper uređajima, a u tijeku je testna proizvodnja i finalna edukacija operatora, tehničara i inženjera.

Već sredinom prosinca počinje komercijalna proizvodnja, a intezivan investicijski ciklus nastavljamo i u sljedećoj godini. Očekujemo da će rasti potražnja za ovakvim proizvodima. Naime, na tržištu se pokazalo da svagdje pada potrošnja klasičnih cigareta, ali se zato povećava konzumacija ovakvih proizvoda. Naravno, proizvodnja cigareta neće nestati - kaže Nyaka.

- Kanfanar je ovom investicijom dobio značajnu količinu nove opreme i strojeva, kojima će dodatno podići produktivnost ukupne proizvodnje, a određenu opremu stručnjaci tehnologiju naši stručnjaci testiraju upravo u Kanfanaru, pa ako se pokaže da unapređuje proizvodnju, instalirat će se u BAT-ove tvornice diljem svijeta. Primjerice, na novim linijama za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda bit će postavljena nova, poboljšana tehnologija koja omogućava da se proizvodnja stickova podigne s 10.000 na čak 12.000 stickova po minuti.

Kanfanar će ovom investicijom dobiti i kompleksne strojeve koje prije nije imao, a koji omogućavaju da apsolutno sve faze procesa, pa čak i proizvodnju svih faza kompleksnih filtara, sada proizvodi u svojim pogonima. Zbog toga se može reći da su naši grijani duhanski proizvodi proizvedeni u potpunosti u Hrvatskoj - ističe. Za nove linije kaže da su pravi svemirski brodovi u usporedbi s dosadašnjim strojevima te da su djelatnici morali na dodatnu obuku, u što je uloženo još 9 milijuna kuna.

- Zasad smo zaposlili 50 djelatnika, ali nastavljamo s tim procesom. Većina zaposlenika je iz okolice. Naši su djelatnici bili na obuci u Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji i Turskoj kako bi naučili kako rade strojevi, kako ih treba namjestiti. Razvoj kadrova nam je, dakle, u fokusu jer je to, zapravo, naša budućnost - ističe on. Dosad je u tvornici radilo 400 ljudi.

Ekspertize

- Osim proizvodne ekspertize, u Kanfanaru se izgrađuje i znanje u drugim područjima u kojima postoji iznimna potreba u industriji - upravo počinje edukacija ljudi iz Kanfanara za senzorne analize grijanih proizvoda, koja će omogućiti da se analize rade u Kanfanaru, kako za hrvatsku proizvodnju tako i za proizvodnju iz cijele BAT-ove SEA regije. To će omogućiti da Kanfanar postane jedinstveni centar znanja o tim proizvodima - dodaje.

Cilj im je uz to potpuno preobraziti kanfanarski pogon koji bi trebao postati tvornica budućnosti - ekološka i digitalizirana.

- Imamo ambiciju da budemo ugljično neutralna tvornica najkasnije do 2030. Moja je vizija da će to biti jedna od najboljih tvornica u Europi- ističe Nyaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:22