Ulaganje u Osijeku

Karolina investira čak pet milijuna eura u novu liniju za moto kekse

S obzirom na pandemiju, bilo je izazova oko organizacije posla, ali u Karolini ističu da to nije značajno utjecalo na poslovni proces

 
 Vlado Kos/Cropix

Osječka Karolina, tvornica sa stogodišnjom tradicijom u prehrambenoj industriji, pred dovršetkom je najveće investicije u svojoj novijoj povijesti, vrijedne ukupno pet milijuna eura. Od 2011. godine tvornica je dio Kraš grupe te je, kao i matična kompanija, otprije malo više od godinu dana u većinskom vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac.

- U skladu s novim zamahom u Kraš grupi i novom strategijom razvoja, ova dosad najveća investicija u novu proizvodnu i pakirnu liniju Moto keksa bit će u potpunosti realizirana u prvom kvartalu ove godine - otkriva Miroslav Šimić, direktor Karoline.

Moto keks, koji je dobro poznat proizvod potrošačima Hrvatske i regije, u Karolini se počeo proizvoditi prije točno 50 godina. U Karolini i Kraš grupi očekuju da će nakon završetka ove investicije dodatno učvrstiti poziciju tržišnog lidera u kategoriji sendvič-keksa.

Sendvič-keksi

- Osim ove investicije, u tijeku su pripreme projekata vrijednih 15 milijuna kuna koji su usmjereni na povećanje efikasnosti proizvodnje, energetsku učinkovitost pogona i korištenje obnovljivih izvora energije - pojašnjava Šimić.

image
Miroslav Šimić
Vlado Kos/Cropix

Najpoznatiji brendovi koji se proizvode u Karolini su keksi Jadro, Moto i Kraševe Napolitanke.

- U dijelu tih naših najpoznatijih proizvoda stalno na tržište izbacujemo nove. Kombiniramo nove okuse i proizvodimo različita pakiranja proizvoda. U ovom smo trenutku, kao i tijekom čitave prošle godine, fokusirani na Moto keks, tako da je ovo vjerojatno jedna od najvećih investicija u povijesti Karoline. Vrijedno je napomenuti da smo 2011. godine preselili dvije proizvodne linije iz Kraševa zagrebačkog pogona u pogon Karoline. To je također bilo značajno za Karolinu, ali ovaj put radi se o kupnji i ugradnji potpuno nove, suvremene proizvodne linije. Takvo se što desetljećima nije dogodilo u pogonu današnje Karoline. Na tržište smo izbacili dva nova pakiranja Moto keksa i ostali tržišni lider u sendvič keksima. Sva ta pakiranja od travnja će se, kada nova proizvodna linija bude u potpunoj funkciji, početi serijski proizvoditi. Pritom ćemo zadržati postojeću recepturu, koju ćemo tako upotpuniti korištenjem novih tehnologija što osiguravaju još veću kvalitetu proizvoda - napominje Šimić.

Tako će, prema riječima Miroslava Šimića, 2020. godina, ali i 2021., u osječkoj Karolini biti obilježene realizacijom investicija povijesnih razmjera. Također će, dodaje Šimić, 2020. godina biti zabilježena kao godina s najvećom količinom proizvodnje keksa i vafla u povijesti tvornice.

image

Vlado Kos/Cropix

Iako se osječka Karolina početkom 2020. godine suočila s padom proizvodnje uzrokovanim svojevrsnim zastojem tržišta zbog koronavirusa, drugi dio godine donio je odlične rezultate.

Najveći promet

Šimić kaže da je taj zastoj bio uglavnom u ožujku i travnju, kada je iz poznatih razloga većina država bila u lockdownu.

- Trgovački lanci koji su tada funkcionirali neko su se vrijeme fokusirali na zalihe koje su imali, što se donekle odrazilo na pad prodaje, no potom se u drugoj polovici godine dogodio snažan rast. Potrošači su se okrenuli obiteljskim pakiranjima, tako da smo godinu završili s odličnim poslovnim rezultatima. Završili smo je s 3 posto rasta u odnosu na 2019., koja je do ove godine bila godina s najvećim prometom u povijesti Karoline. Rast je ostvaren u količinama, a pratio ga je i financijski rast. Možda je to neobično za krizu s kojom su se svijet, a i gospodarstvo suočili u 2020. godine, ali mi smo, eto, godinu jako uspješno završili - naglašava direktor Karoline. S obzirom na pandemiju, izazova oko organizacije bilo je kao i kod drugih tvrtki, ali, kako dodaje Šimić, to nije značajno utjecalo na poslovni proces. - Svi se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera, koje su inače prilično stroge u proizvodnji hrane, a u ovim smo ih uvjetima dodatno postrožili - ističe Šimić.

Osječka Karolina zapošljava 350 radnika i važna je za Osijek i cijelu Slavoniju.

- Kada je prošle godine bio pojačan intenzitet proizvodnje, u Karolini je radilo oko 375 radnika. Imamo jedan dio zaposlenih na određeno vrijeme, a od početka ove godine povećali smo broj stalno zaposlenih za još 18 radnika. Također su, u sklopu nove sistematizacije, u 2020. povećane bruto plaće radnika Karoline - kaže Šimić i dodaje da ulaganjem u materijalna prava radnika te realizacijom investicija u proizvodne pogone u Karolini i Kraš grupi namjeravaju osigurati daljnji razvoj i rast poznatih brendova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:00