ENERGETSKA KRIZA

Katar neće moći konkurirati Rusiji na tržištu plina, dosegnuli maksimum kapaciteta u proizvodnji

Američko tržište "uskoro će osjetiti pritisak", a kupci već osjećaju posljedice u vidu većih računa za električnu energiju
Kamion cisterna koji podiže katarske zastave za prijevoz goriva
 Said Khatib/AFP

Katar ne može pomoći u otklanjanju problema visokih cijena na tržištu plina jer su mu proizvodni kapaciteti dosegnuli maksimum, poručio je u ponedjeljak ministar energetike.

Dosegnuli smo maksimum budući da smo svim svojim klijentima isporučili naručene količine u ugovorenim rokovima, izjavio je ministar Saad al-Kaabi na konferenciji za novinare.

Katar namjerava do 2027. povećati proizvodnju ukapljenog prirodnog plina sa sadašnjih 77 milijuna na 127 milijuna tona godišnje, podsjeća Reuters.

Qatar Energy, dojučerašnji Qatar Petroleum, raspolaže određenom količinom plina koju može preusmjeriti s jednog tržišta na drugo, priznao je ministar energetike, dodavši da njihovu isporuku "na istok odnosno zapad" diktiraju "tržišne sile".

"No dobro, o nekima vodimo više računa, ovisno o tržišnoj dinamici", dodao je katarski dužnosnik.

Ustvrdio je i da mu nije drago što su cijene plina visoke.

image
Katarski državni ministar za energetiku Saad al-Kaabi
Karim Jaafar/AFP

„Možda ću profitirati na kratkoročnom skoku cijena poput ovoga sada, ali taj mi se skok ipak ne sviđa zato što je destruktivan za potražnju i šteti mome kupcu koji mora biti zdrav da bih ja bio zdrav", rekao je Kaabi, ujedno izvršni direktor državne energetske kompanije.

Američko tržište "uskoro će osjetiti pritisak", a kupci već osjećaju posljedice u vidu većih računa za električnu energiju, dodao je.

Očekuje da će rast cijena plina "blago popustiti" jer neke tvornice ponovno uspostavljaju proizvodnju, a Rusija je obećala da će povećati isporuke u Europu.

Pouka je ove situacije po njegovim riječima da treba više sklapati dugoročne ugovore o nabavi plina.

Zemlje koje imaju dugoročne ugovore uživaju prednost stabilnijih i "mnogo primjerenijih" cijena, povrh dugoročne stabilnosti, objasnio je.

U veljači Kaabi je za Reuters izjavio da će katarska državna naftna tvrtka i dalje uglavnom koristiti dugoročne ugovore o nabavi plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:50