Dugogodišnji član

Katar se povlači iz OPEC-a, Al-Kaabi: 'Želimo povećati proizvodnju prirodnog plina'

Inače, Katar je najveći svjetski izvoznik LNG-a (ukapljenog zemnog plina)
Doha i katarski emir Al-Thani
 Fadi Al-Assaad / Dragan Matić / REUTERS / Hanza Media

Katar je najavio napuštanje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nakon 60 godina članstva, potvrdili su jutros iz te arapske zemlje, piše CNN.

- Odluka o povlačenju Katara odražava želju da svoje napore usmjerimo prema razvoju i povećanju proizvodnje prirodnog plina sa 77 milijuna tona godišnje na 110 milijuna tona u predstojećim godinama" – objasnio je Saad Sherida Al-Kaabi, katarski ministar energetike navodeći da će OPEC napustiti 1. siječnja 2019. godine, a taj potez, prema njemu, neće utjecati na Organizaciju.

Izlaskom iz naftnog udruženja, Katar ne bi bio obvezan dogovorima oko povećanja i smanjenja proizvodnje. OPEC, naime, time održava stabilne cijene i opskrbu. Prema spekulacijama Bloomberga, daleko o kontrole, Katar bi mogao povećati svoju proizvodnju, potkopavajući napore Organizacije.

Inače, Katar je najveći svjetski izvoznik LNG-a (ukapljenog zemnog plina), a tek 11. najveći naftni proizvođač u OPEC-u, od 12 zemalja članica.

- Katar je ponosan što stoji na čelu međunarodnih proizvođača prirodnog plina te zato što je najveći izvoznik LNG-a: najčišćeg fosilnog goriva, koje je Kataru omogućilo jaku i elastičnu ekonomiju - izjavio je Al-Kaabi.

Članice OPEC-a stoje iza 44 posto svjetske opskrbe sirovom naftom, a drže i malo više od 80 posto svjetskih zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:49