VELIKA KRIZA

Kineski div Evergrande je dužan 300 milijardi dolara, najavljuje aktivnu suradnju s vjerovnicima

Evergrande je najzaduženija tvrtka za razvoj nekretnina u svijetu s dugovima većim od 300 milijardi dolara

Zgrada kineskog nekretninskog diva Evergrandea

 Noel Celis/AFP

Kineski div nekretninskog sektora Evergrande, opterećen velikim dugovima, najavio je aktivnu suradnju sa svojim vjerovnicima nakon što nije uspio podmiriti nedavne dospjele obveze.

Evergrande je najzaduženija tvrtka za razvoj nekretnina u svijetu s dugovima većim od 300 milijardi dolara, uključujući gotovo 20 milijardi dolara po obveznicama na međunarodnim tržištima.

Agencije za rejtinge ovog su mjeseca, nakon što nije uspio podmiriti dospjele dugove, službeno proglasile da nije u mogućnosti izvršiti obveze.

"S obzirom na rizike s kojima se grupa trenutno suočava, odbor za upravljanje rizicima kineske grupe Evergrande koristi svoje opsežne resurse i aktivno će surađivati s vjerovnicima grupe", stoji u priopćenju Evergrandea objavljenom u srijedu putem burze u Hong Kongu.

Odbor, koji uključuje predsjednika Evergrandea Hui Ka Yana, uspostavljen je ovog mjeseca.

Problemi koji su ove godine pogodili grupu Evergrande izazvali su duboku krizu među dugovima opterećenim kineskim tvrtkama u sektoru nekretnina, podsjeća Reuters.

Njegov manji rival Kaisa također pregovara sa svojim vjerovnicima, među kojima su neki od najvećih svjetskih investicijskih fondova, nakon što ovog mjeseca nije podmirio dospjeli dug po obveznici od 400 milijuna dolara.

Drugi igrači u tome sektoru Fantasia i China Modern Land također nisu nedavno uspjeli podmiriti dospjele obveze. Agencije za kreditne rejtinge i analitičari banaka upozoravaju da su riziku nemogućnosti ispunjenja obveza izložene i brojne druge velike tvrtke toga sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27