PORAST U TRAVNJU

Kineski izvoz automobila poskočio i u prošlom mjesecu

Proizvođači će po Cuiju morati odlučiti hoće li automobile plasirati na inozemna tržišta ili riskirati poraz kod kuće

Izvoz kineskih automobila (ilustracija)

 /Profimedia

Kineski izvoz automobila snažno je porastao i u travnju budući da su proizvođači rješenje za posustalu domaću prodaju potražili u inozemstvu, pokazali su u petak podaci Kineskog udruženja za osobne automobile (CPCA).

Izvoz automobila skočio je u travnju za 38 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz isporučenih 417.000 vozila, nakon gotovo istog postotnog rasta u ožujku, objavila je udruga.

Aktualna europska istraga o potencijalnim državnim subvencijama utjecala je na izvoz u EU, no Kina aktivno istražuje tržišta Južne Amerike, Australije i ASEAN-a, rekao je glavni tajnik udruge Cui Dongshu.

Prodaja vozila na domaćem tržištu pala je pak u travnju za 5,8 posto, na 1,55 milijuna vozila, u uvjetima žestoke cjenovne konkurencije i suzdržanosti potrošača prema velikim izdacima u razdoblju nestabilnog gospodarskog oporavka. U odnosu na prethodni mjesec smanjila se čak 9,6 posto.

U ožujku kompanije su na domaćem tržištu prodale 5,7 posto više vozila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na veljaču prodaja im je pak poskočila za 53 posto.

Proizvođači će po Cuiju morati odlučiti hoće li automobile plasirati na inozemna tržišta ili riskirati poraz kod kuće, s obzirom na žestoku konkurenciju.

"Tržište je bilo slabije no što se očekivalo, a neki su proizvođači automobila ipak nastojali nastaviti s proizvodnjom, što je rezultiralo većim zalihama u prodajnim salonima", rekao je Cui.

Udio prodanih vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV) dodatno se povećao, na 43,5 posto.

Prodaja električnih vozila porasla je za 12,1 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, a prodaja plug-in hibrida za čak 64,2 posto. Udio kineskih kompanija u svjetskom tržištu plug-in hibrida dosegnuo je u prvom tromjesečju gotovo 70 posto, pokazuju podaci udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:16