Rezultati poslovanja

King ICT izgradio tri podatkovna centra, razvija novog drona i širi se u digitalne platforme

Treća najveća IT kompanija u Hrvatskoj u 2022. prihod povećala na gotovo 800 milijuna kuna, a broj radnika na 720

Plamenko Barišić, predsjednik uprave King ICT-a

 Davor Pongracic/Cropix

King ICT, po prihodima treća najveća IT kompanija u Hrvatskoj, planira dio svog poslovanja usmjeriti prema razvoju digitalnih platformi i proizvoda.

Vlada je ovih dana predložila novu Strategiju pametne specijalizacije, koje predviđa da i dio IT-a, onaj fokusiran na digitalne proizvode, postane nova domaća strateška industrija. Prilika je to da se glavnina domaće IT industrije, a u koju se ubraja i King ICT i koja je mahom orijentirana na prodaju programer-sati, odnosno usluga, usmjeri na proizvodnju i prodaju digitalnih proizvoda.

Plamenko Barišić, predsjednik uprave King ICT-a kaže da unutar grupacije imaju nekoliko kandidata za razvoj digitalnih platformi. Među njima su Aktivis i Planet IX te neka rješenja unutar Omega softwarea, koji je također u vlasništvu King ICT-a.

Tri podatkovna centra

- Aktivis ima vlastitu low code/no code platformu za digitalizaciju poslovnih procesa koja omogućuje holistički pristup digitalizaciji poslovanja, a ima više od 12.000 korisnika u desetak zemalja - kaže Barišić.

Trenutačno, King ICT većinu svojih prihoda, za koje očekuje da će ove godine dosegnuti gotovo 800 milijuna kuna što je rast od deset posto u odnosu na 2021., ostvaruje od pružanja usluga. Barišić kaže da je to dobra strategija, jer su kao najveći sistemski integrator u Hrvatskoj u poziciji da će njihove usluge uvijek biti tražene.

image

Ilustrativna fotografija unutrašnjosti podatkovnog centra

Goran Mehkek/Cropix

- To donosi stabilnost poslovanja, ali imaju i platforme prednosti. One otvaraju prostor za brži rast i izvoz, a činjenica da Hrvatska pretvara digitalne platforme i proizvode u stratešku industriju znači i da se napokon otvara prostor za transformaciju hrvatskog IT-a prema proizvodima - kaže Barišić.

Pojašnjava da se King ICT za to već priprema.

Navodi da su izgradili tri vlastita podatkovna centra ukupne radne površine od gotovo 900 kvadrata. Najveći se nalazi u Buzinu i ima 700 kvadrata, a još su dva, od po stotinjak kvadrata smještena izvan Zagreba. Jedan je u Slavoniji.

Razvijaju novi dron

- Za platforme je važna cloud infrastruktura i mi najviše ulažemo u takozvanu IaaS i PaaS infrastrukturu. Konkretno, imamo svoje podatkovne centre koje ne nudimo na tržištu već ih koristimo za interne potrebe, jer na njima razvijamo aplikacije i provodimo testiranja, ali to je dio infrastrukture koja je ključna u današnjem IT-u - kaže Barišić.

Navodi da King ICT godišnje u prosjeku varira između 10 i 25 posto po pitanju udjela prihoda koji ostvaruju od izvoza. Cilj je, pojašnjava, da taj postotak dovedu do 50 posto.

King ICT tu vidi dosta prilika ne samo u platformama već i u projektima koje je kompanija radila za NATO.

Također, u sklopu toga ima i razvijeno poslovanje s dronovima kroz tvrtku Planet IX. Ta je tvrtka 2020. imala rekordnih 8,1 milijuna kuna prihoda da bi zatim po prihodu lani pala na 1,1 milijun kuna.

Barišić navodi da su do sada imali bespilotne letjelice (UAV) koje su uzlijetale klasično i bile većeg dometa, a sad razvijaju i drona kraćeg dometa koji će uzlijetati vertikalno.

- Mi u toj industriji najveći dio prihoda ostvarujemo kroz pružanje usluga snimanja pomoću dronova, ali riječ je o industriji koja se tek razvija i tu očekujemo dugoročno još mnogo zanimljivih projekata - kaže Barišić.

image

Ilustrativna fotografija UAV-a koji se koristi u poljoprivredi u Hrvatskoj

Vlado Kos/Cropix/Cropix
image

Ilustrativna fotografija prometne gužve u Splitu

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Navodi da rade na vrlo raznovrsnim projektima i da im to omogućava da na tržištu ostanu zanimljiv poslodavac. Godinu 2022. grupa završava sa 720 zaposlenika. Barišić ističe da je King ICT ove godine radio na projektima zajednički s Boschom i Intersecom te da su dio partnerskog programa Google For Education.

Prijevoz u gradovima

- Startupi su postali vrlo atraktivni mladima, ali mi smo i dalje iznimno atraktivni iskusnim IT stručnjacima koji traže stabilnije okruženje. Koliko smo uspješni u tome možda najbolje ukazuje podatak da smo uspjeli u King ICT dovesti jednog od vrhunskih menadžera iz Accenturea iz Poljske - kaže Barišić.

Na popisu zanimljivijih projekata koje je King ICT ove godine radio posebno se ističu oni u prometu.

Tvrtka je ispostavila Gradu Zagrebu središnji sustav za nadzor prometa. U Zadru je započela prvu fazu projekta inteligentnog prometa, a slično je napravila u Šibeniku, dok je u Splitu pred primopredajom novog sustava za naplatu javnog prijevoza, takozvanog eTicketinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:55