MISTERIJ PLINSKOG JASTUKA

Kome pripada plin ‘zatočen‘ u hrvatskom plinskom skladištu Okoli?

Opskrbni i cjenovni tsunami na tržištu prirodnog plina ove je godine doveo do iznimno ranog pražnjenja skladišta plina, ali i dvojbi oko dostupnosti plina koji je ostao u ležištu

Podzemno skladište plina, Okoli

 Marko Todorov/Cropix

Opskrbni i cjenovni tsunami koji je na tržištu plina izazvao rat u Ukrajini imao je u Hrvatskoj za posljedicu i prijevremeno pražnjenje Podzemnog skladišta plina (PSP) Okoli, što je izazvalo pozornost šire javnosti.

Naime, uobičajeno "sezona" pražnjenja skladišta u Okoliju traje od 1. listopada do kraja ožujka, a ove godine Uprava PSP-a Okoli objavila je da je skladište ispražnjeno već 7. ožujka.

Plin su po ustaljenoj poslovnoj praksi iz Okolija povukle tvrtke koje ga tamo skladište. No, manje je poznato da je PSP dio plina morao zadržati u skladištu u svojem tzv. plinskom jastuku, koji omogućava očuvanje tlaka u skladištu i njegovo normalno funkcioniranje. Samim time otvorilo se pitanje je li plinski jastuk u Okoliju popunjen plinom koji je vlasništvo tvrtki koje ga skladište, odnosno jesu li partneri PSP-a uskraćeni za plin koji im pripada?

Nije uskraćen zahtjev

"Korisnicima nije bio uskraćen nijedan zahtjev za isporuku plina iz skladišta tijekom čitavog vremena ciklusa povlačenja", poručuju je iz Podzemnog skladišta plina d.o.o., koje upravlja skladištem Okoli, na pitanje imaju li potraživanja od tvrtki koje tamo skladište plin za neisporučenu robu. Iz PSP-a potvrđuju da je dio plina koji je uskladišten prilikom uplinjavanja za tekuću sezonu zadržan u plinskom jastuku skladišta. Otkrivaju da je riječ o 80 milijuna prostornih metara plina u plinskom jastuku.

- Prosječna količina plina u skladištu na kraju ciklusa povlačenja plina iz skladišta u posljednjih deset godina bila je oko 190 milijuna prostornih metara. Promjena ciklusa iz povlačenja u utiskivanje u prvoj polovici ožujka posljednji se put dogodila 2019. godine. Dakle, ništa neuobičajeno - napominju u PSP-u. I dio tvrtki koje u Okoliju skladište plin posvjedočio nam je da se ove sezone, kad je u pitanju pražnjenje PSP-a Okoli, nije dogodilo ništa neuobičajeno. Službene informacije koje smo dobili od HEP-a, Ine i Međimurje-plina glase da nemaju potraživanja prema PSP-u Okoli po osnovi plina uskladištenog od listopada prošle godine do 7. ožujka 2022.

Prvo plinarsko društvo, s druge strane, potvrdilo nam je da iz Okolija nije povuklo sav plin koji je uskladištilo za sezonu koju je PSP zaključio 7. ožujka.

Dio buduće kvote

- Prvo plinarsko društvo d.o.o. najveći korisnik je usluga skladištenja u Podzemnom skladištu plina. U skladištu Okoli nam je ostalo uskladištenog plina koji nismo mogli povući te smo plin morali nabaviti na tržištu uz određene dodatne troškove - kažu u PPD-u koji je dio Enna Grupe vlasnika Pavla Vujnovca. Iz odgovora na naš upit jasno je da se u plinskom jastuku skladišta u Okoliju nalazi dio PPD-ova plina, ali ima, kako neslužbeno doznajemo, i drugih vlasnika.

- Točno je da dio plina koji smo uskladištili u Okoliju nismo povukli, ali to ne tretiramo kao potraživanje, nego kao dio kvote nakon budućeg uplinjavanja u skladište - neslužbeno nam je rečeno u jednoj od tvrtki koje skladište plin u PSP-u Okoli, uz napomenu da u PSP-ovoj odluci da njihov plin iskoristi za plinski jastuk ne vide ništa sporno. Priznaju, s druge strane, da dio tvrtki koje nisu mogle povući sav plin iz Okolija mogu imati suprotan stav i smatrati spornim takav razvoj događaja jer zbog uskrate dijela količina plina mogu imati značajnih problema. U svakom slučaju, uporište za zaključenje sezone pražnjenja skladišta prije očekivanog roka i popunjavanje plinskog jastuka energentom svojih poslovnih partnera Uprava PSP-a Okolija ima u Pravilima korištenja sustava skladišta plina, koja su na snazi od 2018. godine.

Nestabilna situacija

- U usporedbi s drugim skladištima plina, na dan završetka ciklusa povlačenja prosječno stanje zapunjenosti europskih skladišta iznosilo je 27,6 posto, a stanje zapunjenosti skladišta PSP-a Okoli 16,4 posto - napominju u PSP-u. Dodaju da je protekla plinska godina za sve sudionike u lancu opskrbe plinom, pa i za PSP kao operatora sustava skladištenja, bila iznimno izazovna i zahtjevna.

- Nestabilna situacija na europskom tržištu odrazila se i na naše poslovanje te je skladište plina u proteklih malo više od dva mjeseca, odnosno od početka 2022., kontinuirano radilo s maksimalnim kapacitetima povlačenja upravo prema zahtjevima korisnika, odnosno zakupaca plina. To je i bio razlog što su se ranije nego što je uobičajeno stekli zakonom i pravilima propisani tehničko-tehnološki uvjeti za promjenu ciklusa iz povlačenja u utiskivanje - upozoravaju u PSP-u Okoli.

Istodobno sa spomenutom objavom završetka pražnjenja u Okoliju, PSP je, kako nam je potvrđeno, započeo 7. ožujka redoviti ciklus utiskivanja plina.

- Prve količine plina za utiskivanje nominirali su naši korisnici tj. zakupci skladišnih kapaciteta. Izvori nabave plina i dinamika utiskivanja ovise isključivo o našim korisnicima. Plin koji se utiskuje u skladište vlasništvo je korisnika skladišta, transportira se do našeg sustava Plinacrovim magistralnim plinovodima, a mi kao operator sustava skladišta plina ne znamo odakle taj plin dolazi niti kome će na kraju biti isporučen u ciklusu povlačenja - ističu u PPS-u Okoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:20