DONOSI REUTERS

Kompanije iz EU-a će dobiti 25 posto veću državnu pomoć zbog posljedica koje su izazvale sankcije Rusiji?

Komisija također planira vladama olakšati ulaganja u obnovljivu energiju u sklopu smanjenja potrošnje ruske nafte

Solarni paneli i vjetroturbine u Sachsen-Anhaltu, Njemačka

 Travelstock44/Alamy/Alamy/Profimedia/Travelstock44/Alamy/Alamy/Profimedia

Kompanije iz EU-a mogle bi dobiti 25 posto veću državnu pomoć zbog posljedica koje su izazvale zapadne sankcije Rusiji, dovodeći u pitanje opskrbu energijom, pokazuju dokumenti Europske komisije.

Europska komisija ublažila je u ožujku propise o državnoj potpori kompanijama kako bi članicama EU-a omogućila da im stave na raspolaganje do 400.000 eura potpora i nadoknade do 30 posto troškova energije.

U ponedjeljak Bruxelles je izvijestio da je zemljama EU-a poslao prijedlog o prilagodbi tih propisa koji su usvojeni kako bi se poduprlo gospodarstvo "u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu", stoji u priopćenju.

"S obzirom na dugotrajnu invaziju Rusije na Ukrajinu i na njezine izravne i neizravne posljedice u ekonomiji i energetskoj situaciji, Komisija procjenjuje potrebu za prilagodbom Privremenog kriznog okvira za državnu pomoć", dodaje se.

Komisija bi mogla podići dopušteni maksimalni iznos potpore na 500.000 eura, a vlade bi podupirale kompanije izravnom bespovratnom pomoći, smanjenim porezima i mjerama poput jamstava, zajmova i dokapitalizacije, piše Reuters, pozivajući se na dokument EK.

Limit za državnu potporu kompanijama u poljoprivrednom sektoru bio bi podignut na 62 tisuće, a onima u ribarstvu i akvakulturi na 75 tisuća eura, sa sadašnjih 35 tisuća eura.

Bruxelles je priopćio da će od zemalja EU-a tražiti povratne informacije o prijedlogu, ali nije naveo brojke, napominje Reuters.

Komisija također planira vladama olakšati ulaganja u obnovljivu energiju, uključujući ‘zeleni‘ vodik, bioplin i biometan, te obnovljive izvore toplinske energije, u sklopu planiranog smanjenja potrošnje ruske nafte i prirodnog plina i proširenja izvora energije.

U planu su i poticaji zemljama EU-a da kreiraju nove programe poboljšanja energetske učinkovitosti i dekarbonizacije industrije, javnim natječajima ili izravnom potporom.

"Predlažemo prilagodbu Privremenog kriznog okvira kako bi odražavao i podupirao važne i hitne ciljeve Plana REPowerEU o ubrzanoj diversifikaciji opskrbe energijom kako bismo još brže postali neovisni o fosilnim gorivima", izjavila je potpredsjednica EK Margrethe Vestager.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:18