Problemi se gomilaju

Komplikacije u birokraciji nastale zbog trgovinskog rata Njemačku će koštati 30 mlrd. eura

Zbog globalnih trgovinskih napetosti njemački će izvoz ove godine gotovo stagnirati
Američki predsjednik Donald Trump i kineski lider Xi Jinping
 REUTERS

Neizvjesnost i dugotrajnije birokratske procedure proizišle iz trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Država stajat će ove godine izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo 30 milijardi eura, citira dnevnik Die Welt procjene Njemačke gospodarske komore.

Zbog globalnih trgovinskih napetosti njemački će izvoz ove godine gotovo stagnirati, pokazuje izvješće DIHK na koje se poziva berlinski dnevnik.

"U tekućoj ćemo godini teško premašiti nulu u stavci rasta izvoza, što znači da će rast našeg izvoza biti više od 30 milijardi eura manji u odnosu na ionako slabu prošlu godinu", rekao je predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer.

Troškovi koji proizlaze iz produljenih birokratskih procedura također su znatni, ističu u DIHK-u. Napominju tako da su ove godine izdali rekordnih 1,34 milijuna potvrda o podrijetlu.

To je dugotrajan, ali važan postupak za izvoznike koji nastoje spriječiti da trgovinske sankcije usmjerene na druge zemlje obuhvate i njihovu robu.

Na njemačke izvoznike utječu i pripreme za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, navode u komori.

U prvoj polovini godine Britanija je bila osmi po veličini trgovinski partner Njemačke - prvi je puta bila lošije rangirana od Poljske, i to zbog priprema kompanija za ponovno uvođenje regulatornih barijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:30