TRAŽI SE RJEŠENJE

Končar prodajom Marine fondu planira namaknuti novac za plaće radnika

Inozemni investicijski fond koji je već imao akvizicije u Hrvatskoj upravo, kako doznajemo, provodi dubinsko snimanje Marine Trogir
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Član Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana potvrdio je da je Financijska agencija podnijela Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka na Hrvatskom brodogradnjom Trogir, jednom od šest tvrtki koje posluju na prostoru Brodotrogira, a u kojima radi ukupno malo više od 400 radnika.

Nekoliko modela

- Riječ je o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka jer je račun Hrvatske brodogradnje Trogir blokiran 126 dana u ukupnom iznosu od 3,74 milijuna kuna. Imali smo i slučajeva da je žiroračun jednog brodogradilišta bio blokiran gotovo 500 dana, pa nije otišlo u stečaj. Radimo na uklanjanju razloga za pokretanje stečaja. To znači da se trudimo pronaći sredstva kako bismo podmirili taj iznos. Riječ je o obvezama prema radnicima, njih 40, i prema Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja, odnosno dugovima s osnova plaća tih radnika. Uglavnom iznalazimo rješenja. Imamo nekoliko modela rješenja tog problema, a možemo u konačnici jamčiti da će svi dobiti zaostale plaće i sve ono što ih prema zakonu pripada. Radimo na tome da se obveze plate i uklone razlozi za pokretanje stečajnog postupka - istaknuo je Mateo Tramontana.

Kako doznajemo, isplata potraživanja osigurala bi se ili kreditom banke s kojom uprava Brodotrogira pregovara ili od novca dobivenog prodajom Marine Trogir. Prema neslužbenim informacijama, jedan inozemni investicijski fond koji je već imao akvizicije u Hrvatskoj upravo provodi dubinsko snimanje Marine Trogir. Radnicima je na nedavno održanom sastanku obećano da će se novac od avansa uplaćenog za Marinu Trogir, ne bude li odobren kredit, iskoristiti za podmirenje obveza prema njima, ali i drugih obveza.

Iz Stožera za obranu Brodotrogira zadovoljni su što se sastanak održao, ali dodaju da je teško govoriti o suglasju na njemu. Ističu da su sastanku pristupili dogovorno, kako bi od članova Uprave i Danka Končara dobili odgovore na pitanja koja su za radnike najznačajnija, kao i moguća jamstva za obećanja.

Greške na svim razinama

"Pitanja su se odnosila na isplatu potraživanja - zaostalih plaća, otpremnina, naknada svih društava u sustavu Brodotrogira, kao i na opstanak, budućnost svih društava. Sigurno je da smo htjeli dobiti pozitivan odgovor i jamstva kojim se dokazuje ozbiljnost navoda. Nakon održanog sastanka ne možemo reći da su odgovori zadovoljili naše dotadašnje zahtjeve i očekivanja radnika. Uprava i Končar mogu i moraju riješiti pitanje što hitnijeg podmirenja potraživanja radnika svih društava, a rok za podmirenje mora biti što kraći. Što će dalje Stožer raditi, stvar je dogovora. Složili smo se da je u prošlosti bilo grešaka na svim razinama zaposlenika, ali su pogreške rukovodstva zaduženog za pronalazak, ugovaranje i organizaciju posla ipak daleko značajnije", priopćili su iz Stožera za obranu Brodotrogira.

Podsjetimo da je prošle godine Vlada dala svoju suglasnost tvrtki Brodotrogir Cruise, koja je preuzela dio radnika Hrvatske brodogradnje Trogir, na potkoncesiju na polovici prostora koncesijskog područja Hrvatske brodogradnje Trogir. Potkoncesija obuhvaća kopneni i morski dio pomorskog dobra površine 60.400 četvornih metara. Dodijeljena je po istim uvjetima po kojima je koncesija dana i traje do srpnja 2031. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:49