TRANSFORMACIJA

Konferencija Europske investicijske banke i Jutarnjeg: Potpredsjednica EIB-a na skupu o zelenoj transformaciji RH

Na konferenciji će sudjelovati istaknuti gosti koji mogu odgovoriti na pitanje može li Hrvatska ispuniti svoj dio zelenog plana u sektoru prometa

Teresa Czerwinska

 Alexandros Michailidis/Pool/Hans Lucas Via Afp

Učinkovitije korištenje željezničkih kapaciteta, povećanje kapaciteta unutarnjih plovnih puteva, napredak izgradnje infrastrukture za alternativna goriva, poticaji za upotrebu kamiona s niskom razinom emisija, nova osobna vozila s nultom stopom emisije od 2035. godine i teretni brodovi na goriva proizvedena obnovljivom energijom ciljevi su Europske unije do 2050. godine u sklopu njezina zelenog plana.

On je izuzetno ambiciozan i već sada nailazi na mnogobrojne otpore u Uniji. Prometni sektor u toj zelenoj transformaciji zauzima značajni dio. Kako će se on realizirati u Hrvatskoj i koje su specifičnosti zelene transformacije u našoj zemlji teme su konferencije "Povezana Hrvatska: ozelenjavanje mobilnosti" u organizaciji Europske investicijske banke i Jutarnjeg lista koja će se održati 26. listopada u hotelu Esplanada s početkom u 10 sati.

Održivi promet

Europska investicijska banka u Hrvatskoj zauzima se za proširenje suradnje u razvoju i financiranju projekata održivog prometa te zelene i digitalne transformacije zemlje. Modernizacija hrvatskog prometnog sektora nije samo preduvjet unutarnjeg razvoja, već i ključni čimbenik konkurentnosti zemlje u regiji i šire. U tom kontekstu, ova će se konferencija usredotočiti na ključne teme o ulaganju u željeznicu, cestovnu sigurnost, otpornost na klimatske promjene, korištenje inovativnih i digitalnih tehnologija te ceste i cestovni promet.

Na konferenciji će sudjelovati istaknuti gosti koji mogu odgovoriti na pitanje može li Hrvatska ispuniti svoj dio zelenog plana u sektoru prometa. Sudjelovat će Teresa Czerwińska, potpredsjednica Europske investicijske banke, Andrea Čović Vidović, v. d. voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, ministar financija Marko Primorac, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Lothar Zeller, viši savjetnik u sektoru za promet JASPERS Europske investicijske banke. U sklopu konferencije održat će se i panel-rasprava "Ozelenjavanje mobilnosti: ključni izazovi i prilike za Hrvatsku". Njegovi sudionici bit će Romolo Isaia, voditelj operativnog odjela za Italiju i Maltu te javnog sektora i korporacija za Hrvatsku i Sloveniju iz Europske investicijske banke, Ivić Vodopija, direktor Istočnog Jadrana u AP Moller Maersk Grupi, Stjepan Baranašić, član Upravnog odbora Hrvatskih autocesta, Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura, i Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

Brzi vlakovi

Sudionici panela trebali bi odgovoriti na pitanja koliko bi brzih vlakova Hrvatskom trebalo voziti 2030. i 2050. godine i jesu li ti planovi ostvarivi, koliko je realno da od 2035. godine više neće biti klasičnih dizelaša i benzinaca te hoće li Hrvatska 2050. izgledati kao Kuba, zemlja prastarih vozila? Razgovarat će se i o zelenom metanolu kao pogonskom gorivu za kontejnerske brodove. U Hrvatskoj se dvije trećine pruga neće elektrificirati. Pitanje za paneliste bit će koliko to priječi smanjenje emisije stakleničkih plinova u Hrvatskoj. U sklopu konferencije bit će dogovorena i tehnička pomoć EIB-a Hrvatskim autocestama, Gradu Zagrebu i ZET-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:54