Bitan segment gospodarstva

Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima, struka traži ublažavanje mjera

'Kongresna industrija je bitan segment turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva', ističe Bilać
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX

Zajednica poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore zatražila je od nadležnih ministarstava da stručne i znanstvene skupove uvrste u kategoriju događanja koja će biti dopuštena za održavanje u prvoj fazi mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti.

„Kongresna industrija je bitan segment turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva jer je po svojoj potrošnji i dugoročnoj stabilnosti značajan generator priljeva domaćim hotelskim kućama, kongresnim centrima, restoranima i prijevozničkim tvrtkama koje su u ovoj pandemiji najviše pogođeni. Smatramo da su stručni i znanstveni skupovi u povoljnijem položaju od sličnih javnih okupljanja, prije svega jer se radi o edukacijama s posebnim naglaskom na profesionalno usavršavanje i razmjenu znanja na kojima nema mjesta zabavi. To posebno vrijedi za medicinske skupove koji po strogim etičkim kodeksima zabavne sadržaje ne smiju niti imati ili ih imaju u vrlo ograničenom obujmu“, istaknula je predsjednica Zajednice poslovnog turizma HGK Jasmina Bilać, uz napomenu kako prosječan delegat na stručnom usavršavanju troši značajno više nego leisure turisti.

Inicijativu da se omoguće stručni skupovi podržali su i Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT), Hrvatski liječnički zbor (HLZ – preko 150 liječničkih društava s ukupno 10.500 članova), Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS - 33 stručna društva s ukupno 5.500 članova) i Udruga industrije medicinskih proizvoda (CROMED).

Predsjednik HUPKT-a Ranko Filipović naglašava kako su hoteli i konferencijski centri, kao i ostali dobavljači, spremni na uvođenje mjera zaštite i kontrolu pravila distanciranja te ograničenje broja korisnika s obzirom na preporučene norme.

„Predlažemo da generalno ograničenje vrijedi na 100 sudionika, međutim iznimno u slučaju da je kongresni centar i smještajni objekt u mogućnosti osigurati propisani razmak zbog kapaciteta, i više od toga uz prethodnu suglasnost lokalnog ili nacionalnog Stožera. Dodatno, u smjeru poticanja hrvatskih tvrtki na organizaciju internih skupova, tražimo, barem privremeno, ukidanje plaćanja doprinosa na plaću u naravi za interna događanja“, kazao je Filipović.

U dopisu ministarstvima su iznijete i konkretne mjere koje organizatori mogu poduzeti da se osiguraju najviši propisani higijenski standardi čime se jamči zdravstvena sigurnost sudionika. Struka poručuje da se poslovni turizam, s obzirom na trenutno vrlo lošu situaciju u sektoru, odnosno gotovo stopostotne gubitke u proljetnoj sezoni, sigurno neće oporaviti do proljeća 2021. godine. Stoga traže i produljenje trajanja mjera za očuvanje radnih mjesta koje su trenutno na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:51