CVC Capital Partners

Kraj Lige prvaka kakvu poznajemo?

Tajming nije mogao biti bolji jer Fifa baš traži novog korporativnog partnera
 Getty Images

Britanska investicijska tvrtka CVC Capital Partners, koju je Ivica Todorić na svojem blogu lani prozvao kao podmukle “preuzimače” Agrokora, upravo se nalazi u pregovorima s Fifom i nogometnim klubom Real Madridom oko osnivanja ambicioznog nogometnog natjecanja, svojevrsnog redizajna “Svjetskog klupskog prvenstva”.

Prema pisanju Financial Timesa, britanski fond, čija se imovina procjenjuje na 82 milijarde dolara, pregovara s čelnicima Fife oko uvjeta financiranja tog projekta i ostvarivanja televizijskih prava. Novi bi turnir, umjesto dosadašnjih osam kluba, okupljao 24 najjača nogometna kluba na svijetu i održavao se svake četiri godine.

Tajming nije mogao biti bolji jer Fifa baš traži novog korporativnog partnera, nakon povlačenja japanskog SoftBanka i londonskog Centricusa iz dogovora vrijednog 25 milijardi dolara, a koji se ticao upravo globalnog klupskog natjecanja. CVC već ima iskustva s otkupom i prodajom sportskih franšiza, primjerice, Formula 1 i MotoGP. Nedavno su okupili udio od 27 posto u engleskom Premiership Rugby natjecanju za gotovo 300 milijuna dolara. Na našim je prostorima, pak, CVC poznat kao fond rizičnog kapitala koji je Ivici Todoriću konkurirao u preuzimanju slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Todorić je lani, u jednom od svojih istupa na blogu, CVC svrstao u skupinu onih koji “pomno prate Agrokor i njegovu financijsku poziciju, a sve u svrhu preuzimanja radi vlastite koristi”.

Ulazak CVC-a u nogometnu industriju nastavak je rastućeg trenda u kojemu se investicijske grupe i fondovi rizičnog kapitala pokušavaju "spojiti" na sektor koji generira puno novaca. Tako je nedavno američki investicijski fond Silver Lake ušao u vlasničku strukturu tvrtke City Football Group, krovne kompanije u čijem je vlasništvu engleski nogometni klub Manchester City.

No takvi potezi ne prolaze bez prijepora. Na planove CVC-a reagirala je Uefa, krovna europska nogometna organizacija, koja želi, sasvim očekivano, sačuvati povlaštenu poziciju svojeg natjecanja Lige prvaka, s novčanim fondom od dvije milijarde eura. Situaciju dodatno kompliciraju spekulacije da se CVC-u, zapravo, s idejom pokretanja Svjetskog klupskog prvenstva, izvorno javio Florentino Pérez, predsjednik španjolskog nogometnog kluba Real Madrid. Iz 'kraljevskog kluba' te su navode odbili komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:36