Podaci Fine

Krajem prosinca u Hrvatskoj je bilo 237.311 blokiranih građana i 17.903 poslovna subjekta

Broj blokiranih građana je u odnosu na studeni smanjen za 1,9 posto, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje bila je manja za 0,7 posto
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

Krajem prosinca prošle godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 237.311 građana, s ukupnom glavnicom duga od gotovo 16,8 milijardi kuna, kao i 17.903 poslovna subjekta, s glavnicom duga od 5,9 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Broj blokiranih građana je u odnosu na studeni smanjen za 4.496 ili 1,9 posto, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bila je manja za 118,4 milijuna kuna, ili 0,7 posto.

Pribroji li se glavnici od 16,8 milijardi kuna i dug po kamatama od 6,6 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem prosinca prošle godine iznosio je 23,4 milijarde kuna, što je za 185 milijuna kuna manje nego krajem studenog prošle godine. Najveći dio duga, u iznosu od 6 milijardi kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 35,7 posto.

Gotovo 87 tisuća građana ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, njih 1.476 (udio u broju blokiranih građana 0,6 posto), iznosi 6,7 milijardi kuna (udio u ukupnome dugu građana 39,8 posto), s tim da se najveći dio odnosi na dug prema vjerovnicima iz financijskog sektora (2,8 milijardi kuna), navode iz Fine.

Podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja prošle godine, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Pad broja blokiranih poslovnih subjekata i pad iznosa duga

Podaci Fine pokazuju i da su krajem lanjskog prosinca bila blokirana 17.903 poslovna subjekta (pravnih i fizičkih osoba), što je za 383 subjekata, ili 2,1 posto manje u odnosu na studeni.

Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 5,9 milijardi kuna, što je za 39 milijuna kuna, ili 0,7 posto manje u odnosu na studeni. Zajedno s dugom po kamatama od 1,7 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem prosinca iznosio je 7,6 milijardi kuna. Iz Fine navode i kako je na godišnjoj razini, broj blokiranih poslovnih subjekata smanjen za njih 1.059, a njihov je dug (glavnica) smanjen za milijardu kuna.

Po podacima Fine, u blokadi je krajem prosinca lani bilo 7.450 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,7 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,4 milijarde, a na kamatu 1,3 milijarde kuna.

U blokadi su bile i 10.453 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 468,4 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem prosinca lani iznosio je 1,9 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51