Kraljevsko ne!

Kralj je presjekao: Saudi Aramco, navodno vrijedan dva bilijuna dolara, ne izlazi na burzu

Krajem lipnja kralj je donio odluku - izlaska na burzu neće biti
NGL projekt Shaybah tvrtke Saudi Aramco
 Saudi Aramco/Handou / REUTERS

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco ipak neće izaći na međunarodne burze, objavio je Reuters.

Iako su se za ponudu pet posto svojih dionica pripremali dvije godine, a radi se o jednom od najvećih projekata princa Mohammed bin Salmana, nasljednika trona, njegov je otac, kralj Salman cijelu stvar zaustavio.

Odluku o obustavljanju izlaska na burzu, kralj je donio sredinom lipnja, nakon sastanka s članovima obitelji, bankarima i naftnim stručnjacima, uključujući i izvršnog direktora Aramcoa, izjavio je anonimni izvor za Reuters. Njegovi su mu savjetnici tada rekli da izlazak na međunarodne burze neće pomoći njegovu kraljevstvu, već ga potkopati. Najviše su, prema Reutersovom izvoru, bili zabrinuti da bi izlazak na burzu i inicijalna javna ponuda (IPO) javnosti otkrili previše detalja o financijama ovog naftnog diva.

Krajem lipnja kralj je, stoga donio odluku - izlaska na burzu neće biti.

S druge strane, saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je kako Vlada i dalje priprema inicijalnu javnu ponudu u nekad u budućnosti, ali bez konkretnog datuma.

U zemlji kojom Al Saud dinastija vlada već desetljećima, nije neuobičajeno da kralj donosi konačne odluke. Međutim, zaustavljanje Aramcovog izlaska na burzu je i značajna kočnica prinčevu programu reformi Vision 2030, kojim cilja na transformaciju saudijske ekonomije, kojom trenutno upravlja država i koja ovisi o nafti, piše Reuters.

Cijela je situacija s pripremama za burzovno trgovanje Aramcovim dionicama već neko vrijeme bila na skliskom trenu. Još je u travnju Aramco prestao s plaćanjem banaka koje su surađivale na projektu. Sredinom lipnja, u istom periodu u kojem je kralj održavao sastanke sa svojim savjetnicima, JP Morgan i Morgan Stanley pozvane su na suradnju, ali oko druge stvari. Umjesto dogovora oko trgovanja Aramca na burzi, od investicijskih banaka su zatražene njihove ponude za Aramcovu akviziciju petrokemijskog diva SABIC-a. To je bio znak da se odugovlači s inicijalnim planovima o izlasku na burzu te da Aramco traži drugačije mogućnost za prikupljanje resursa.

Glasnogovornici JP Morgana i Morgan Stanleya odbili su komentirati imaju li ove banke ulogu u spomenutoj akviziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:11