VELIKI PLANOVI

Kralj parketa Pervan i Lego žele prikupiti između 100 i 200 milijuna eura, za 4 godine žele imati milijardu eura prihoda

Sredinom iduće godine Darko Pervan i Lego rade odlučujući korak

Darko Pervan

 /Cropix

Tvrtka Pervanovo poznatog proizvođača podnih obloga klik-tehnologijom Darka Pervana i Kirkbi, svjetskog proizvođača Lego kockica, namjeravaju ponuditi 25 posto udjela u Välinge Bjelin Group investitorima putem inicijalne javne ponude. Plan je da u drugom tromjesečju 2024. godine grupacija Välinge Bjelin uvrsti svoje dionice na burzu. Ideja je da Pervanovo Invest i Kirkbi, svaki ponaosob, prodaju udjel od po 12,5 posto svojih dionica.

Grupaciji će inicijalna ponuda dionica omogućiti i izdavanje novih dionica, a Välinge Bjelin namjerava prikupiti između 100 i 200 milijuna eura izdavanjem novih dionica čime će financirati investicije u idućim godinama. Ipak, grupacija će glavninu ulaganja nastaviti financirati vlastitim novcem. Nakon IPO-a i izdavanja novih dionica, Pervanovo Invest Darka Pervana zadržat će većinu dionica i glasačkih prava u grupaciji Välinge Bjelin. Grupacija Välinge Bjelin postavila je cilj da u 2027. godini ostvari približno milijardu eura ukupnih prihoda te EBITDA-u do 450 milijuna eura.

Konsolidacija

No, da bi se plan morao provesti u djelo, ove godine intenzivirane su aktivnosti na konsolidaciji Pervanovih tvrtki. U prvom tromjesečju 2023. godine osnovat će se jedinstveno društvo Välinge Bjelin Group, koje obuhvaća društvo za intelektualno vlasništvo Välinge Innovation AB sa sjedištem u Vikenu u Švedskoj, koje raspolaže s približno 3500 patenata za približno 250 nositelja licence, zatim društvo specijalizirano za proizvodnju i stavljanje na tržište drvenih podova Bjelin Sweden AB sa sjedištem u Helsingborgu u Švedskoj te proizvodnih pogona Bjelin u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu matične tvrtke Bjelin Industries.

Time će se također promijeniti omjeri dionica koje dioničari posjeduju. Dosad je društvo Pervanovo Invest AB sa sjedištem u Vikenu, kojim upravlja Darko Pervan, posjedovalo 50,4 posto dionica u društvu Välinge Innovation. Dansko investicijsko društvo Kirkbi steklo je 48,3 posto dionica u društvu Välinge Innovation u prvom tromjesečju 2018. te sada posjeduje 48,6 posto dionica. Preostalih jedan posto posjeduje uprava Välinge Innovationa.

Međutim, različita društva Bjelin u potpunosti pripadaju društvima Pervan Holding AB i Pervanovo Invest. Društvo Pervanovo Invest sad bi trebalo preuzeti otprilike 70 posto dionica grupacije Välinge Bjelin. Kirkbi će postati manjinski dioničar u novoosnovanom društvu s udjelom od približno 30 posto. Nakon što se dionice prenesu na Pervanovo Invest i Kirkbi, upravi i zaposlenicima društva Välinge Innovation bit će ponuđeno pet posto dionica. Ako zaposlenici iskoriste ponuđene opcije, očekuje se da će dionički udio Pervanovo Investa pasti na otprilike 67 posto, a Kirkbija na 28 posto.

- Već se neko vrijeme razmišljalo o spajanju društva Välinge Innovation s ostalim udjelima društva Pervanovo Invests, a prošle su godine i razrađeni planovi za to. Naši poslovni partneri obaviješteni su 12. siječnja 2023. Objedinit će se prodajne strategije i strategije brendiranja društava Välinge Innovation i Bjelin. Dosad su podne obloge Woodura i Nadura na tržište stavljali Välinge Innovation ili Bjelin, ovisno o tržištu i regiji, a u budućnosti krovna robna marka Bjelin će distribuirati podne obloge od drvenih vlakana u cijelom svijetu - istaknuo je Niclas Håkansson, izvršni direktor, Välinge Innovation Sweden.

image
Vedran Peteh/Cropix

Nove linije

Välinge Innovation usmjeren je na razvoj i marketing proizvodnih tehnologija za industriju podnih obloga i namještaja. Od 2018. godine počeo je proizvoditi i na tržište stavljati inovativne podne obloge. Iste je godine tvrtka Pervanovo Invest AB krenula u širenje po Hrvatskoj.

- Trenutno je društvo usmjereno na pogon za podne obloge od drvenih vlakana Ogulin 2, čije su prve linije puštene u rad početkom siječnja. Pogoni za namještaj kojima upravljaju Bjelin Spačva i Spin Valis u budućnosti će osigurati kapacitete za izradu namještaja na klik - kaže Stjepan Vojnić, direktor aktivnosti u Hrvatskoj.

image

Darko Pervan i Stjepan Vojnić

Vedran Peteh/Cropix

U Pervanovo Investu navode da je već uloženo približno 400 milijuna eura. Dodatnih 700 milijuna eura izdvojit će se za kupnju zemljišta, radove i opremu u sljedećih pet godina. Najveći dio tih ulaganja namijenjen je za šest lokacija u Hrvatskoj. Samo za Ogulin 2 predviđeno je 400 milijuna eura investicija, pri čemu će se 100 milijuna eura izdvojiti za modernizaciju kapaciteta za furnir u Vinkovcima i Otoku.

image

Darko Pervan

Vedran Peteh/Cropix

Lani Pervanovo Invest ostvarilo 350 milijuna eura prihoda

Prema izvješćima tvrtke Pervanovo Invest, tvrtke Välinge Innovation i Bjelin zajedno su u 2022. godini ostvarile prihode od prodaje u iznosu od približno 350 milijuna eura, i otprilike 120 milijuna eura EBITDA.

- Ove godine društvo očekuje konsolidirane prihode od prodaje od približno 400 milijuna eura. Isto tako, procjene su da će i EBITDA biti veća nego prošle godine. Predviđaju se razlike u razvoju aktivnosti licenciranja društva Välinge Innovation i poslovanja povezanog s podovima, parketima, proizvodima od tvrdog drva, dijelovima namještaja i namještajem Woodura i Nadura, koje će u budućnosti voditi različita društva Bjelin. Licenciranje će opadati, ali očekuje se da će prihodi od prodaje proizvoda nastaviti rasti. Promjene će se nastaviti čak i ako se tržište podnih obloga poboljša u nadolazećim godinama, jer će grupacija u širokom rasponu ulagati u svoje proizvodne kapacitete - kaže Niclas Håkansson.

Upravljački tim grupacije Välinge Bjelin sastojat će se od trenutačnih izvršnih direktora društva Välinge Innovation. Niclas Håkansson bit će i izvršni direktor novog društva. Andreas Lindquist obnašat će funkciju financijskog direktora. Per Nygren preuzet će odgovornost za licenciranje i tehnologiju. Za proizvodnju i stavljanje na tržište drvenih podova i ostalih podnih obloga bit će zadužen Sebastian Vrbanc. Stjepan Vojinić vodit će poslove u Hrvatskoj, kao direktor svih aktivnosti u Hrvatskoj. Darko Pervan postat će predsjednik grupacije Välinge Bjelin. Tu je funkciju dosad obnašao u društvu Välinge Innovation.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:07