Zaobilazi ograničenja

Kralj piletine otkrio legalan trik za povećanje izvoza u EU: 'Stvar je u rezanju piletine'

Iz MHP-a se pravdaju da je sve u skladu s važećim pravnim procedurama EU-a
Jurij Kosiuk, ukrajinski milijarder i 'kralj piletine' (u krugu) i ilustracija tvornice peradi
 Wikipedia Commons / Profimedia / Ilustracija

Mironivski Hliboproduct (MHP), ukrajinski proizvođač mesa peradi, u vlasništvu "kralja piletine" Ukrajinca Jurija Košjuka, našao je "genijalan i potpuno legalan" način kako drastično povećati izvoz u EU, piše DW.

MHP se godinama služi trikom kojim zaobilazi ograničenja EU za uvoz pilećih prsa - najskupljeg dijela pilećeg mesa. Naime, prilikom rezanja piletine u Ukrajini, na mesu ostavljaju kost. Na taj način se ti komadi klasificiraju kao manje vrijedni te ih zemlje članice EU mogu uvoziti neograničeno. MHP posjeduje postrojenja u Slovačkoj i Nizozemskoj, gdje se poslije uklanjaju kosti. Tako se to meso smatra proizvodom iz EU-a i kao takvo se može prodavati ne samo u EU-u, nego i izvoziti bez carine na tržišta trećih zemalja.

Prema podacima iz MHP-a, tijekom prošle godine taj je koncern na tržište EU-a isporučio oko 100.000 tona piletine iz Ukrajine. Dozvoljen izvoz je 18.400 tona, to je kvota koja, prema Sporazumu o pridruživanju između EU i Ukrajine, omogućuje ukrajinskim kompanijama izvoz gotovo svih kategorija mesa peradi bez carina.

Iz MHP-a potvrdili su za DW da izvoze pileće meso s kostima na daljnju preradu u EU - ali, to je, kako je istaknuto, u skladu s važećim pravnim procedurama EU-a.

S obzirom na to da vlasti više zemalja EU-a nisu mogle utvrditi bilo kakva kršenja pravilnika od strane ukrajinskih izvoznika, Europska komisija je poduzela izvanredne mjere da zaustavi tako brzu ekspanziju ukrajinskog izvoza u EU. Ona je počela razgovore o promjeni kvota za uvoz piletine.

Kako saznaje DW iz izvora na obje strane, Bruxelles i Kijev su već postigli sporazum. Prema njima, kvote bi se trebale proširiti na kategorije mesa peradi za koje ranije nije bilo ograničenja. Istodobno, ukupna izvozna kvota za meso treba biti povećana za 50.000 tona na 70.000 tona, rekao je za DW izvor upoznat s tim pregovorima.

Međutim, s ukrajinske strane, sporazum se ne smatra pobjedom.

- U stvarnosti, mi radimo ustupke. Bez ovog sporazuma, ukrajinski izvoznici piletine mogli bi nastaviti s izvozom određene kategorije mesa peradi u EU bez kvota, u skladu s odredbama Sporazuma o pridruživanju - izjavio je Nasar Bobickij iz Zastupništva Ukrajine u EU.

Dvije strane se trenutno pripremaju za potpisivanje novog sporazuma koji će potom morati ratificirati parlament Ukrajine i Europski parlament. Usprkos rastu trgovine u protekloj godini, Ukrajina i dalje zauzima treće mjesto po uvozu mesa peradi u EU. Više od dva puta više na tržište EU isporučuju Tajland i Brazil. Inače, EU u Ukrajinu izvozi mnogo više mesa peradi nego što uvozi, a riječ je o gotovo 180.000 tona.

Postupci koncerna MHP mogu imati dalje posljedice koje bi mogle biti od značaja za cijelu EU. Austrijskoj vladi je trn u oku to što otkoštena pileća prsa, koja MHP izvozi u Europsku uniju, nakon dalje obrade u Slovačkoj i Nizozemskoj više ne moraju biti označena kao da dolaze iz Ukrajine – i tako odjednom postaju proizvodi EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 11:28