Odjeci Šaranovićevog intervjua

Kraš ESOP: Prodaju udjela braći Pivac nismo razmatrali

Kraš ESOP ima 18 posto Kraševih dionica i on kao društvo može odlučiti kome će ih i po kojim uvjetima prodati
Nebojša Šaranović, vlasnik ciparskog Kappa Star Limiteda
 Kappa Star Limited

Uprava Kraš ESOP-a nema saznanja o ponudama Mesne industrije Braća Pivac za otkupom vlastitih, trezorskih dionica Kraš ESOP-a, a iz Grupe Pivac su nam rekli da, s obzirom na postupak javne ponude za kupnju Kraševih dionica koji je i dalje u tijeku, nisu “u mogućnosti odgovarati na upite ili davati komentare dok se taj postupak ne okonča”.

To su bili odgovori koje smo dobili od Kraš ESOP-a i Mesne industrije Braća Pivac na našu molbu da komentiraju tvrdnju Nebojše Šaranovića, vlasnika ciparskog Kappa Star Limiteda, koji je u intervjuu za Jutarnji listi ustvrdio da je dobio pismo radnika Kraš ESOP-a kojim ga obavještavaju da MIBP nudi 50.000 kuna za udio trezorskih dionica Kraš ESOP-a.

Trezorski udjeli

Iako su u Kraš ESOP-u demantirali takvu ponudu MIBP-a, Šaranović nam je jučer rekao kako i dalje vjeruje radnicima koji su mu poslali pismo u kojem upozoravaju na takvu ponudu i koji su, kako navodi, od njega i zatražili da uputi svoju ponudu. U Kraš ESOP-u su nam potvrdili da su jučer u 10 sati dobili ponudu tvrtke Kappa Star Limited za kupnju njihovih vlastitih udjela.

“Napominjemo da Kraš ESOP nema vlastitih poslovnih udjela, nego su svi udjeli u vlasništvu udjelničara. Ističemo da nitko tko nije zaposlen u Krašu ne može kupovati poslovne udjele Kraš ESOP-a. Društveni ugovor ne omogućuje kupnju udjela osobama koje nisu radnici Kraša. Kraš ESOP je i osnovan kao društvo radnika u cilju promoviranja radničkog dioničarstva u kontekstu kontribucije radnika u donošenju strateških odluka kompanija kojoj su suvlasnici i zaposleni”, ističe se u odgovoru Uprave Kraš ESOP-a.

Ipak, na našu primjedbu da službeni podaci od 11. rujna ove godine potvrđuju da među 1604 udjelničara Kraša postoje i udjeli Kraš ESOP-a, dakle vlastiti, trezorski udjeli Kraš ESOP-a, koji dosežu do 9 posto kapitala vrijednog ukupnog 825.000 kuna, rečeno nam je da su to vjerojatno privremeni podaci.

Dinamika

Naime, u Kraš ESOP-u su nam rekli da radnik, kad radnik odlazi iz kompanije, može prodati svoje dionice Kraš ESOP-u, koje se vrlo brzo prodaju nekom drugom udjelničaru koji želi kupiti udjele Kraš ESOP-a. Zbog takve dinamike, napominju, privremeno se može dogoditi da podaci pokazuju podatke o tome da postoje trezorski udjeli, ali da one, ustvari, stalno mijenjaju vlasnika i ne mogu se prodati nikome izvan Kraša. Šaranović je, naime, u intervjuu Jutarnjem listu rekao da su mu nezadovoljni radnici uputili pismo u kojem su mu rekli da MIBP daje 50.000 kuna za jedan trezorski udjel Kraša ESOP-a te su ga pozvali da uputi svoju ponudu za njih.

Šaranović je stoga ponudio 130.000 kuna po udjelu, no treba reći da su udjeli različite veličine u nominalnom iznosu, ovisno o tome kada su kupljeni. Iz Kraš ESOP-a su nam poručili da se o “opciji prodaje udjela braći Pivac nije raspravljalo niti je na stolu”, no u srijedu smo od izvora upućenog u zbivanja u Krašu dobili na uvid glasački listić za skupštinu Kraš ESOP-a, koja je, navodno, bila predviđena za ovu subotu. Na listiću je šest točaka, a njime se, ustvari, daje glasački “naputak” (ako udjelničari većinom glasaju “za”) Upravi Kraš ESOP-a o tome kako postupiti s ponudama za kupnju dionica Kraša d.d.

Uvjeti

Riječ je o tome da Kraš ESOP ima 18 posto dionica Kraša i on kao društvo može odlučiti kome i po kojim uvjetima prodati te dionice, a ovaj glasački listić je upravo jedan od takvih naputaka. Naš izvor nam je rekao da se taj glasački listić posljednja dva dana dijelio među udjelničarima Kraša, navodno pod pritiskom Uprave, ali neslužbene informacije iz izvora bliskog Kraš ESOP-u to demantiraju i prema njima je on nastao u vrijeme sastavljanja moguće zajedničke ponude Kraš ESOP-a i Mesne industrije Braća Pivac (koji imaju 30,8 posto dionica Kraša) za preuzimanje Kraša. Takav bi listić, rečeno nam je, mogao biti stavljen, moguće dorađen, na glasanje na nekoj predstojećoj skupštini udjelničara Kraš ESOP-a ako do nje dođe. Listić se, napominje se, ne odnosi na bilo čiju konkretnu ponudu, nego bi se u njemu navedenim uvjetima obvezalo Upravu Kraš ESOP-a da ne smije prihvatiti ponudu za kupnju ispod tih odrednica. Prvi je uvjet da je cijena po dionici 860 kuna, s time “da nije niža od prosječne cijene na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca”. Kupac pritom mora poštovati prava zaposlenih u Krašu d.d. i Grupi Kraš iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma te zajamčiti “višegodišnje zadržavanje proizvodnje na svim postojećim lokacijama - Zagrebu, Osijeku i Prijedoru”.

Uz to, u roku od deset godina kupac neće smjeti prodavati dionice Kraša ili će u slučaju da ih odluči prodati, morati prenijeti te obveze na sljedećeg kupca. Podsjetimo, Mesna industrija Braća Pivac u javnoj je ponudi dala cijenu od 430 kuna po dionici, a cijena dionice na Zagrebačkoj burzi je 1050 kuna i takvom je održava upravo Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića. Ovog petka istječe javna ponuda braće Pivac i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se odlučiti na konkurentnu kupnju dionica na uređenom tržištu, što podrazumijeva cijenu iznad 1000 kuna, te hoće li u dogledno vrijeme biti skupštine Kraš ESOP-a na kojem će se glasati o prodajnim uvjetima iz navedenog listića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:29