Skandinavski poklon

Kreće provedba Norveških darovnica, Hrvatska će za svoje projekte dobiti 103 milijuna eura

Početak sporazuma obilježit će se prikladnim domjenkom u četvrtak
Velimir Žunac, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova
 Jure Miskovic / CROPIX

Bliži se službeni početak provedbe Norveških darovnica, sporazuma kojim će Hrvatska od norveških partnera na raspolaganje dobiti ukupno 103,4 milijuna eura za realizaciju projekata u sektorima poput obrazovanja, pravosuđa, energetike i inovacija.

Službeni početak tog sporazuma, u četvrtak 20.9., obilježit će se prikladnim domjenkom na zagrebačkoj adresi norveške rezidencije, stoji u priopćenju norveškog veleposlanstva u Hrvatskoj. Uz predstavnike iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova i EU, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, domjenku će prisustvovati i norveška delegacija iz Norveškog centra za međunarodnu suradnju, Norveške uprave za sudove (Norwegian Courts Administration) i Norveške uprave za vodne resurse i energetike. Okupljene će, kažu iz veleposlanstva, pozdraviti norveška veleposlanica Astrid Versto i Velimir Žunac, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

Inače, Darovnice Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveške dio su sporazuma prema kojem Island, Lihtenštajn i Norveška rade na smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi. Iz tog su razloga ukupno 2,8 milijarde eura stavljene na raspolaganje 15 država članica EU za razdoblje od 2014. do 2021. godine. Premijer Andrej Plenković u srpnju se još u Zagrebu sastao s norveškom premijerkom Ernom Solberg i dvije države su tom prigodom potpisale memorandume o norveškoj financijskoj pomoći za razvoj Hrvatske.

Plan napokon kreće u provedbu jer će u petak hrvatski i norveški partneri krenuti s definiranjem prioriteta, rokova te uvjeta javnog poziva za projekte koji bi trebali poboljšati rad sudova, obrazovanja, civilnog društva i obnovljivih izvora energije. Svaki sektor imat će svoj udio u 103 milijuna eura. Tako će projekti za inovacije i razvoj poslovanja na raspolaganju imati 22 milijuna eura, obrazovanje 26 milijuna eura, pravosuđe 13 milijuna eura, a energetika 17 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:18