početak radova

Krenula prva faza projekta vrijednog 1,43 milijarde kuna

Izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava značajno će doprinijeti čišćem moru i okolišu
VIK Bager

U Kaštel Štafiliću je prigodno obilježen početak radova na prvoj ugovornoj fazi projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, koja se odnosi na izgradnju dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Kaštela. Događanju su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna, s 803 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Realizacijom ovog projekta, vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova, proširit će se na dodatnih 7.700 stanovnika, povećavajući stopu priključenosti na 99 posto , dok će istodobno 32.477 stanovnika , biti priključeno na kanalizacijski sustav čime će se priključenost podignuti sa sadašnjih 45 na 97 posto. Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže trebala bi smanjiti gubitke vode s 42 na 36 posto, a izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava značajno će doprinijeti čišćem moru i okolišu. Nositelj projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, jedne od najvećih infrastrukturnih investicija u Republici Hrvatskoj, je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike -sada u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, Hrvatskim vodama, gradovima Kaštela, Trogir i Split, općinama Okrug, Seget te naseljem Slatine.

Ugovoreni radovi u prvoj fazi projekta na području Kaštela, vrijednosti preko 263 milijuna kuna, predviđaju izgradnju više od 60 kilometara odvodnih cijevi, 25 kilometara vodoopskrbnih od čega će se u dužini četiri kilometra postaviti potpuno nove cijevi, dok ostatak predstavlja rekonstrukciju te izgradnju crpne stanice Sućurac 3 i cjevovoda od crpne stanice Štafilić do odvojka za Rudine. Izvođač radova u okviru ovog Ugovora je tvrtka Strabag.

image
Jurica Galic Juka

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislav Ćorić ovom je prilikom naglasio značaj ovog projekta za stanovnike koji će konačno ostvariti pravo na pitku vodu i kanalizacijski sustav, ali i njegov utjecaj na turizam ovog kraja te ukupno gospodarstvo. Gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović istaknuo je kako će se realizacijom ovog projekta građanima Kaštela napokon osigurati svi egzistencijalni uvjeti kako bi Kaštela i dalje ostala na vrhu ljestvice najpoželjnijih gradova za doseljavanje u Hrvatskoj.

Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split, ovom je prilikom istaknuo kako će se realizacijom ugovorenih aglomeracija za splitsko, kaštelansko i trogirsko područje dostići europski standard pristupa javnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži te kako će kroz četiri godine 99 posto stanovništva ovog područja biti priključeno na vodoopskrbni sustav.

Realizacijom projekta na području aglomeracije ispunit će se obveze usklađenja s europskim standardima u vodno komunalnim djelatnostima koje su definirane tijekom pregovora Republike Hrvatske i Europske komisije, a sve u svrhu ostvarenja osnovnih ciljeva osiguranja kvalitete i sigurnosti opskrbe pitkom vodom te ostvarenja doprinosa poboljšanju stanja vode upravljanjem komunalnim otpadnim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:10