Uvozna radna snaga

Krenuo je poseban program za strane radnike: I ove godine se očekuje preko 170.000 novih radnih dozvola

Radnici će učiti osnove jezika, o društvu i kulturi, zaštiti na radu i poslovnom bontonu

Na fotografiji: strani radnici

 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays pokreće program edukacija Welcome to Croatia u cilju integracije stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, prvi takav u Hrvatskoj. Kako kažu u Komori, Welcome to Croatia je interdisciplinarni edukacijski program koji odgovara izazovima integracije i osnovnog osposobljavanja državljana trećih zemalja u Hrvatskoj, kao pomoć za jednostavnije uključivanje u društvene tokove i rad u tercijarnom sektoru.

Konkretno, ciklus radionica počinje u Puli, gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta te društvenih i kulturnih normi i vrijednosti, ali će također učiti osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavnim okvirom i osnovama sigurnosti na radu te će usavršavati poslovne norme u kontekstu rada s klijentima, obrade pritužbi klijenata, hitnih sigurnosnih postupaka i poslovnog bontona općenito.

"Osluškujući potrebe gospodarstva, ali i pozive iz različitih društvenih sfera kako je nužno započeti s provođenjem integracijskih programa za sve veći broj stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, započinjemo s provođenjem programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi. S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje preko 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za učenje hrvatskog jezika za strance možemo pridonijeti njihovoj integraciji u naše društvo. Navedene mjere su prvi koraci prema sustavnoj i sveobuhvatnijoj integracijskoj i imigracijskoj politici, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu", izjavio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Program je namijenjen svim stranim radnicima, a nude se i moduli posebno prilagođeni sektoru turizma, građevine, logistike i trgovine, u kojima danas u Hrvatskoj radi najviše stranih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:51