prestižno natjecanje

Krk, Supetar, Pazin, Pregrada i Donji Miholjac. Tko je najpametniji?

U veliko finale za nagradu Smart city u kategoriji malih gradova ove su godine ušla dva otočna središta, ali i tri uspješna kontinentalna grada iz Slavonije, Istre i Hrvatskog zagorja
Supetar
 Duje Klaric/Cropix

Dobitnik nagrade Smart city u izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon u konkurenciji malih gradova tražit će se između Donjeg Miholjca u Osječko-baranjskoj, Pregrade u Krapinsko-zagorskoj, grada Krka u Primorsko-goranskoj županiji, Pazina u Istarskoj i Supetra u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Žiri je gradove kandidate odabrao na temelju njihovih pokazatelja za 29 Smart city kriterija razvrstanih u šest cjelina - digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš. Svih pet gradova kandidata, ističe žiri, donijelo je strategiju razvoja pametnoga grada.

Strategija pametnog grada

Donji Miholjac izborio je završnicu izbora jer ima jedan od tri najbolja rezultata među malim gradovima za četiri prestižna Smart city kriterija. Riječ je, među ostalim, o udjelu proračuna koji se izdvaja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji malih gradova od 1,45 posto, udjelu zaposlenih u djelatnostima koje se odnose na ICT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj od 1,2 posto, prosječnoj kvaliteti zraka i količini energije koju grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija.

Donijevši strategiju razvoja pametnog grada u rujnu 2018., grad Krk je u njezinu provođenju dosegao niz Smart city pokazatelja koji su ga uvrstili u završnicu ovog izbora. Krk je, među ostalim, unutar top 3 malih gradova za kriterije indeksa digitalne spreme uprave od 29,73 posto, udjela visokoobrazovanog stanovništva od 15,36 posto te stope odvojenog sakupljenog otpada od 51,9 posto.

Nakon što je prošle godine izborio naslov 'najpametnijega grada' u pripadajućem istraživanju zagrebačkog Ekonomskog instituta, Pazin se plasirao u završnicu i ovog izbora 'najpametnijih' gradova na temelju jednog od tri najbolja rezultata među malim gradovima za četiri prestižna Smart city kriterija. Među ostalim, Pazin je u samome vrhu kad su u pitanju kriteriji udjela gradskog proračuna (jedan posto) namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave ICT-om, start-up i inovacijama, indeksa digitalne spreme uprave (29,73 posto) i udjela energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima, gdje je ovaj istarski gradić postigao stopostotni udio.

I Pregrada, poput Krka ima maksimalni udio energetski učinkovite rasvjete u gradskoj rasvjeti, a unutar top 3 malih gradova je u još dva Smart city kriterija. Riječ je o udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta, gdje je Pregrada također stopostotna, te prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka.

Broj učitelja informatike

Supetar na otoku Braču ima jedan od tri najbolja Smart city pokazatelja među malim gradovima kada su u pitanju broj stručnih učitelja informatike zaposlenih u osnovnim školama na području grada i udio visokoobrazovanog stanovništva (14,3 posto) u ukupnoj populaciji. Unutar top 5 u ovoj konkurenciji Supetar je prema kriterijima udjela proračuna koji se izdvaja za obrazovanje te brzini interneta s pokazateljem da je 60 posto kućanstava zahvaćeno brzinom većom od dva megabita u sekundi.

Podatak da su među kandidatima u ovoj konkurenciji čak dva otočka gradska središta, Krk i Supetar, svakako je odlična vijest za napore države da očuva i unaprijedi život na hrvatskim otocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:09