OTVARA SE URED?

Kultni investitor Tim Draper snima moguća ulaganja u Hrvatskoj: ‘Jako smo uzbuđeni‘

Ming XIa Ho, izaslanica jednog od deset najvećih svjetskih ulagača u kriptoimovinu posjetila Zagreb kako bi istražila startup-scenu
Ming Xia Ho
 Nera Simic/Cropix

Jedan od najpoznatijih investitora u startupe iz Silicijske doline i jedan od deset najvećih ulagača u kriptoimovinu, američki milijarder Tim Draper, želi otvoriti ured u Hrvatskoj. Nakon što su u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj iskočila dva startupa vrednija od milijardu dolara, jednorozi Infobip i Rimac Automobili, te nakon što se zemlja počela promicati kao destinacija za digitalne nomade, Draper je u Zagreb poslao izaslanicu. Cilj joj je da ispita mogućnosti za ulaganje u lokalne mlade i inovativne tehnološke tvrtke. Usto, istražuje i mogućnost da ovdje otvore ured.

Ming Xia Ho, voditeljica međunarodnog razvoja Draper Startup Housea, globalne poduzetničke mreže koju je pokrenuo američki milijarder i koju podržavaju 24 globalna fonda, u Zagrebu je izjavila da bi hrvatsku startup scenu voljeli povezati sa svjetskim ekosustavom.

Važne vize za nomade

- Trenutačno smo fizički prisutni u 13 startup hot spotova i centara za digitalne nomade, kao što su Tallinn u Estoniji i Gran Canarija u Španjolskoj, a s obzirom na to da je Hrvatska vrlo otvorena prema digitalnim nomadima, jako smo uzbuđeni zbog potencijala koji to ovdje stvara za poduzetnički ekosustav u idućem razdoblju - kaže Xia.

Hvali činjenicu da je Vlada nastavila podržavati vize za digitalne nomade unatoč pandemiji i to što u Hrvatskoj postoji podrška za rad od kuće te rad na daljinu.

- Zbog svih tih čimbenika Hrvatska se čini kao idealna i strateška lokacija, koja ima dobar spoj i balans kulture, tradicije, prirodnih bogatstava i odlične povezanosti sa svim dijelovima Europe, a k tome njeguje i brzorastuću startup zajednicu čija se postignuća sve više primjećuju u drugim dijelovima svijeta - kaže Xia.

Dodaje da je već dogovorila sastanke s poduzetnicima graditeljima lokalnog ekosustava startupa, potencijalnim partnerima i investitorima u Zagrebu, Dubrovniku i Šibeniku. Sve ih, pojašnjava, želi uključiti u Draperov globalni ekosustav startupa, koji kroz Draper Startup House do 2030. žele povećati na milijun poduzetnika iz cijelog svijeta.

- Hrvatski su startupi vrlo raznoliki po industrijama u kojima djeluju, kao i po fazama razvoja. Primijetila sam vrlo veliku energiju i želju za uspjehom, kao i mnogo jedinstvenih ideja. Posebno me se dojmio uspjeh Infobipa i nadam se da će se u Hrvatskoj pojaviti još mnogo jednoroga - kaže Xia.

Procijenit će potencijal

Milijardera Tima Drapera, otkako Elon Musk koketira s bitcoinom, najviše se spominje u kontekstu investicija u "kripto". Njegova je procjena da će vrijednost bitcoina nastaviti snažno rasti.

To ne čudi, jer prema Forbesu, on je deseti najveći investitor u kriptoimovinu na svijetu. Prije sedam godina, kad je američko Ministarstvo pravosuđa na aukciji ponudilo na prodaju 29.656 bitcoina koje je zaplijenilo od kriminalaca na Silk Roadu, Draper ih je odlučio kupiti. Tada je to bila investicija od oko 18,7 milijuna dolara, a danas ti bitcoini vrijede nešto više od 1,4 milijarde dolara.

Iako je stekao bogatstvo na kriptoimovini, Draper, koji je s imovinom od 1,5 milijardi dolara, prema Forbesu, 2035. najbogatiji čovjek na planetu, osnivač je i jednog od najpoznatijih investicijskih društava u Silicijskoj dolini, Draper Fisher Jurvetsona. Dolazi iz obitelji koja je bila među prvima u tom biznisu. Njegov otac bio je jedan od prvih ulagača u Skype. Iako Draper više ne sudjeluje aktivno u radu DFJ-a, kroz njegov razvoj postao je poznat kao investitor koji rano prepoznaje dobre prilike za ulaganja.

Među prvima je investirao u Twitch što ga je poslije preuzeo Amazon. Startup za autonomnu vožnju Cruise Automation spasio je od propasti, a zatim ga, kao jednoroga, prodao General Motorsu. Među prvim je ulagačima u Teslu, a DFJ danas u portfelju ima udjele u SpaceX-u, Tesli, Twitteru i Unityju.

Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalute, potvrdio nam je da su ga iz Draper Startup Housea angažirali da preporuči neke hrvatske startupe, s kojima su se predstavnici te organizacije i sastali.

- Na temelju toga procijenit će potencijal Hrvatske kao lokacije za otvaranje njihova predstavništva. Hoće li do toga uistinu doći, ne znam, ali uvjeren sam da nakon upoznavanja naše startup scene neće biti razočarani - zaključuje Hrdalo.

Tko je Tim Draper? Zalagao se za cijepanje Kalifornije, a u Kinu ulagao još prije 20 godina

Ulaganja Tima Drapera nisu sve bili ziceri, a posljednjih se godina bavio i politikom. Najveći promašaj mu je ulaganje u američki startup Theranos, koji je obećavao brze, jeftine, automatizirane krvne testove da bi se zatim pokazao kao najveća prijevara u sektoru startupa dosad.

Draper je nastavio podržavati Theranos, koji je u jednom trenutku dosegnuo tržišnu vrijednost od 9 milijardi dolara, i njegovu osnivačicu Elizabeth Holmes i nakon što je američki pandan Hanfe, SEC, podigao optužnicu protiv kompanije i njezine uprave. Theranos je potom propao, a Holmes je na sudu proglašena krivom za prevaru.

Da razmišlja izvan okvira, Draper je pokazao i prije 20 godina, kad je bio prvi veliki ulagač iz Silicijske doline koji je počeo investirati u kineske startupe. Tada je kupio 28 posto manje poznatog startupa Baidu. Danas je kineski pandan Googlea na burzi težak 53,9 milijardi dolara.

U politici se prije sedam godina Draper istaknuo prijedlogom da se Kalifornija, koja je najbogatija američka savezna država i ujedno s najvišim postotkom siromašnih, podijeli na šest manjih saveznih država u okviru SAD-a. Tvrdio je da se u ovakvom Kalifornijom ne može efikasno upravljati. Isprva nije uspio skupiti dovoljan broj glasova.

Prije tri godine ipak je uspio, međutim s prijedlogom da ju se podjeli ne na šest, nego na tri manje države. Prikupio je dovoljno potpisa da o tome glasaju birači. No, dan prije izbora Vrhovni sud Kalifornije blokirao je tu peticiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:25