PRESUDA FIFE

Kultnom hrvatskom klubu stiže za njih golem novac od Oršića, ali neće smjeti uzeti niti centa!

Do kraja mjeseca stiže prva rata

Mislav Oršić

 /Heuler Andrey/Zuma Press/Profimedia

Zaprešićki ‘Inter‘, u kojem je nakon ispadanja iz Prve Hvatske nogometne lige u srpnju prošle godine otvoren stečaj uz raspuštanje prve momčadi i prekid nastupanja u svim rangovima natjecanja, ima pravo na dio transfera reprezentativca Mislava Oršića iz Dinama u engleskog premierligaša Southampton, uvrdila je svjetska krovna nogometna organizacija FIFA.

Do kraja tekućeg mjeseca, naime, prema objavi zagrebačkog Trgovačkog suda na kojem se vodi stečaj ‘Intera‘, FIFA će na račun ‘Intera‘ uplatiti prvih 63 tisuće eura od transfera Oršića u Southampton temeljem činjenice da je Oršić svojedobno bio igrač zaprešićkog kluba.

- FIFA je 29. ožujka ove godine obavijestila stečajnog dužnika o pravu na naknadu mehanizma solidarnosti za nedavni transfer Mislava Oršića temeljem kojeg će izvršiti isplatu na račun stečajnog dužnika. Stečajni dužnik ostvaruje pravo na još dvije rate koje se određuju prema iznosu i dospjelosti dijela transfera o čemu će FIFA pravovremeno dostaviti obavijest – navodi se u obavijesti suda koja privlači pozornost na više razboja, a prije svega zbog uloge FIFA-e.

Naime, dosada su klubovi spomenutu ‘naknadu za mehanizam solidarnosti‘ ili ‘naknadu za razvoj‘ svog bivšeg igrača potraživali izravno od klubova koji su sudjelovali u njegovu transferu. No, FIFA je zimus osnovala ‘Klirinšku kuću‘, posebno tijelo za izračun i plaćanje klubovima koji imaju potraživanje od drugih klubova za ‘naknadu za razvoj‘. Na taj način svjetska krovna nogometna organizacija očito želi pojačati financijsku disciplinu i pomoći malim klubovima da dođu do svog novca.

Spomenuta odluka novoformiranog FIFA-inog tijela zacijelo će razveseliti vjerovnike ‘Intera‘. Naime, zaprešićki klub sam je ljetos zatražio otvaranje stečaja zbog duga od milijun i 500 tisuća eura, uglavnom prema djelatnicima kluba i državi za poreze i doprinose. U stečaju se utvrdilo da klub nema nekretnina ni druge vrijednije naplative imovine koja bi u znatnijoj mjeri mogla namiriti vjerovnike, a kao jedan od rijetkih izvora novca za vjerovnika označene su upravo ‘naknade za razvoj igrača‘.

Ukupno je u stečajnoj dokumentaciji ‘Intera‘ navedeno devet bivših igrača ‘Intera‘, odnosno njihovih transfera s ukupnim potraživanjem zaprešićkog kluba od 32 tisuće eura. Među njima nije bilo Oršića jer je njegov transfer uslijedio nakon Svjetskog prvenstva u Kataru ove zime. Uzgred, jedan od igrača čiju naknadu za razvoj je ‘Inter‘ naplatio u stečaju je donedavni reprezentativac Dejan Lovren koji je jesenas prešao iz ruskog ‘Zenita‘ u francuski ‘Lyon‘.

U svakom slučaju, ako za Oršićev transfer na račun ‘Intera‘, gledano prema iznosu prve rate, sjedne 180 tisuća eura, vjerovnici ‘Intera‘ moći će se naplatiti daleko više od očekivanoga. I taj podatak na svoj način svjedoči o kvaliteti Mislava Oršića.

image

Mislav Oršić

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43