Savjet HNB-a

Kvaliteta kredita nastavila se poboljšavati, ukupan iznos ‘loših‘ kredita spustio se s 3 na 2,7 posto

Pokazatelji kapitaliziranosti su i dalje na visokim razinama premda se stopa ukupnoga kapitala smanjila s 24,8 na 23,3 posto

Zgrada Hrvatske narodne banke/Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je raspravljao o stanju bankovnog sustava na kraju trećeg tromjesečja 2023. godine, ocijenivši da se kvaliteta kredita nastavila poboljšavati, a pokazatelji njegove kapitaliziranosti i dalje su na visokim razinama, priopćeno je iz HNB-a.

Ukupna imovina bankovnog sustava povećala se u prva tri tromjesečja 2023. za 3 posto u odnosu na kraj 2022., te je krajem rujna 2023. iznosila 78,2 milijarde eura.

Kvaliteta kredita nastavila se poboljšavati - smanjen je ukupan iznos neprihodonosnih kredita (NPL), a njihov udio u ukupnim kreditima spustio se s 3 na 2,7 posto. Smanjio se i udio kredita koje karakterizira znatno povećanje kreditnog rizika iako još nisu u statusu neispunjenja obveza (tzv. krediti u fazi 2) sa 14,2 na 13,4 posto, čemu je pridonijela nova kreditna aktivnost, izvijestili su iz središnje banke.

Pokazatelji kapitaliziranosti su i dalje na visokim razinama premda se stopa ukupnoga kapitala smanjila s 24,8 na 23,3 posto, što je posljedica smanjenja regulatornoga kapitala zbog predstojeće isplate dividenda iz zadržane dobiti te blagog povećanja izloženosti kreditnom riziku. Na visokim su razinama i pokazatelji kratkoročne i strukturne likvidnosti bankovnoga sustava - koeficijent likvidnosne pokrivenosti (LCR) iznosio je 235,4 posto, a omjer neto stabilnih izvora financiranja (NSFR) iznosio je 173,9 posto, navode iz HNB-a.

Savjet HNB-a na svojoj je sjednici dao suglasnost Nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag da Miro Dodić obavlja funkciju predsjednika Uprave te banke, Nadzornom odboru KentBank da Aleksandra Cvetković obavlja funkciju članice Uprave banke te Nadzornom odboru OTP banke da Ivan Šimičević obavlja funkciju člana Uprave te banke.

Kovanice ‘Trsatski zmaj‘

Članovi Savjeta donijeli su i odluku o izdavanju zlatne i srebrne numizmatičke kovanice "Trsatski zmaj" s prigodnim motivima koji predstavljaju skulpturu "Trsatskog zmaja", kao dio kulturne baštine Republike Hrvatske, koja se nalazi na Trsatu, u gradu Rijeci. Zlatna numizmatička kovanica izdaje se u apoenu od 100 eura, a srebrna numizmatička kovanica u apoenu od 4 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:40