Male šanse

Ljubljansko 'Delo': Mogao bi se osnovati slovenski konzorcij za preuzimanje Mercatora

S implementacijom nagodbe u Agrokoru u Sloveniji se nagađa o osnutku konzorcija za otkup Mercatora
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

S implementacijom nagodbe u Agrokoru u Sloveniji ponovno se nagađa o osnutku slovenskog konzorcija za otkup Mercatora, iako su mogućnosti za to male, tvrdi u utorak ljubljansko "Delo".

"Spašavanje posrnulog Agrokora implementacijom nagodbe s vjerovnicima i početkom procesa prijenosa Leda, Konzuma ili Jamnice na 'Novi Agrokor' prelazi u završnu fazu, pri čemu neizvjesnom postaje sudbina Mercatora. Pri tomu se opet nagađa o pokušaju osnivanja slovenskog konzorcija za otkup Mercatora, no za to su mogućnosti male", navodi vodeći slovenski dnevni list u poslovnom prilogu.

Suglasnost banaka

Na listi za prijenos u "Novi Agrokor" je i vodeći slovenski trgovački lanac, no da se bi se to ostvarilo, suglasnost moraju dati tri slovenske banke vjerovnice Mercatora, a u Sloveniji se ponovno javljaju ideje da bi država na određeni način trebala otkupiti Mercatorove dionice kako on, zbog važnosti za slovensko gospodarstvo, ne bi ostao u stranom vlasništvu, tvrdi list.

Kako navodi, takve planove ne želi potvrditi slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je inače zadužen i za Mercator i za gospodarske odnose s Hrvatskom.

No, ministar je potvrdio da se namjerava sastati s izvanrednim povjerenikom Agrokora Fabrisom Peruškom te s predstavnicima ruske Sberbanke, najvećeg kreditora i suvlasnika Agrokora.

"Počivalšek u tim razgovorima želi postići dogovor o budućnosti Mercatora. Kao mogući scenarij za to spominje se i otkup Mercatora, koji bi izveo jedan strani financijski fond, zajedno sa slovenskim poduzećima, među kojima se spominju Petrol i osiguravatelj Modra Zavarovalnica, koji tu mogućnost ne komentiraju", navodi slovenski dnevnik te dodaje da su takve ideje teško ostvarive.

"Govori se da bi nešto takvo teško bilo realizirati jer bi projekt otkupa, zbog Mercatorovih financijskih obveza, bio težak više od 700 milijuna eura. Osim toga, malo je vjerojatno da bi Agrokor uopće bio spreman prodati Mercator", navodi list.

Oko 10.000 zaposlenika

U razgovoru za "Delo" Počivalšek nije želio komentirati takve ideje, ali je istaknuo da je Mercator vrlo važna kompanija koja u Sloveniji ima 10.000 zaposlenika i promet od dvije milijarde eura na godinu, a od slovenskih dobavljača otkupi robu vrijednu pola milijarde eura.

"Želimo osigurati budućnost tako velikom slovenskom poduzeću i bolji položaj slovenskih dobavljača u Mercatoru", izjavio je Počivalšek za ljubljanski list.

Kako navodi "Delo", za Sloveniju je, umjesto otkupa dionica Mercatora, realnije osigurati "zaštitu" slovenskih i interesa slovenskih dobavljača i nakon što Mercator bude prenesen na 'Novi Agrokor'.

"Prilikom prijenosa Mercatora na 'Novi Agrokor' Slovenija želi osigurati zaštitu nacionalnih interesa i postaviti štit pred mogućim financijskim iscrpljivanjem Mercatora te zaštititi interese slovenskih dobavljača", ističe vodeći slovenski list.

Kako se dalje objašnjava, tu ulogu zaštite slovenskih interesa u Mercatoru dosad je osiguravao posebni povjerenik slovenske vlade u Mercatorovoj upravi, što je rješenje iz 'lex Mercatora' koji je slovenski parlament donio nakon posrtanja Agrokora, ali s osnutkom 'Novog Agrokora' ovlasti vladina povjerenika u Mercatoru Gregora Planteua prestale bi vrijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:10